Cine câştigă cinci sute de milioane de euro!?

e-50MANIA

e-500MANIA

Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) ne-a anunţat pe data de 15 martie 2010 (deşi din graba vreunui copy-paste, data scrisă la începutul comunicatului este 15 martie 2009) că Guvernul a aprobat strategia națională e-România, alocând aproape jumătate de miliard de euro pentru perioada 2010-2013, distribuiţi astfel: în 2010 – 245.100.000 lei, în 2011 – 714.500.000 lei, în 2012 – 575.800.000 lei, iar în 2013 – 364.800.000 lei.

Scopul declarat al acestei strategii este modernizarea statului prin informatizarea interacțiunii cu cetățenii și companiile, performanţa acestei minunăţii fiind măsurată în „timpul cetățeanului”, respectiv cât de repede se informează, cât de repede primește documentele de care are nevoie și cât de ușor își poate plăti taxele, românul urmând să găsească răspuns la toate întrebările și solicitările sale fără a mai fi nevoie să se deplaseze la vreun ghișeu, informațiile se vor transmite electronic între instituții, fără ca omul să mai alerge pe la ghişee, sistemul de încasare a taxelor și impozitelor se va simplifica, reducând evaziunea fiscală, iar munca la negru se va reduce datorită creșterii transparenței.

Dacă sunteţi curioşi să aflaţi în ce constă strategia națională e-România puteţi citi tot pe site-ul ministerului o revizie din iunie 2009 a acestui proiect, despre care responsabilii declarau că „variantele revizuite ale proiectului vor fi publicate periodic, bianual, acestea fiind permanent supuse dezbaterii publice, ca formă sau ca utilitate pentru beneficiari.” Au trecut 9 luni de la revizia existentă, dar mă rog …, iar revizia existentă este cea de la marea lansare din 16 iunie 2009, lansare pe care o puteţi urmări în filmuleţul următor … „Se scrie istoria”, spune dl. Boc … şi după cum puteţi vedea, site-ul este în stadiul de pe atunci, când cei doi membri ai guvernului ne dădeau impresia că proiectul este deja lansat.

Conţinutul proiectului te duce cu gândul la replica lui Willy Wonka către Mike Teavee în Charlie şi Fabrica de Ciocolată: „Uh, you really shouldn’t mumble, because I can’t understand a word you’re saying.” Un amestec de definiţii, principii, concepte, texte care pe alocuri te duc cu gândul la directivele PCR „Se va asigura o contribuţie importantă la prosperitatea ţării, prin…”, nişte direcţii de acţiune care doar poartă această titulatură („Întărirea încrederii în SE”), vagi urme de obiective generale care în loc să fie exprimate sunt definite şi o serie de acţiuni asociate grupurilor de obiective, care par decupate din documentele de preaderare, totul redactat cu neglijenţă, cu greşeli, cu diacritice puse parţial, lăsând impresia unui document făcut pe genunchi, cu elemente preluate cu copy-paste din diverse locuri.

Acţiunile asociate grupului 2 de obiective, legat de recomandări europene sau de prevederi legislative proprii României urmăresc în primul rând furnizarea sau consolidarea a 20 de servicii monitorizate la nivel european, printre acestea găsindu-se „înfiinţarea unei firme, comunicarea modificărilor”, „Cererea pentru obţinerea avizului de construire”, „Schimbarea adresei, notificarea schimbărilor” etc. Nu ştiu dacă pentru aceste elemente este nevoie de un site central, de e-romania, sau dacă nu ar trebui implementate la nivelul autorităţilor direct responsabile cu aceste aspecte şi pus la punct un sistem de comunicare a datelor inter-instituţional.

Şi acum vine partea interesantă! Al treilea grup de obiective, definit iniţial drept „legat de caracteristicile proprii serviciului eRomania”, cuprinde în descrierea detaliată o prezentare generală a portalului (care mai degrabă şi-ar fi găsit locul la începutul documentului), de unde aflăm că portalul e-România va avea două niveluri, unul cu informaţii de interes general, suficient de cuprinzătoare încât să permită trecerea la un alt grad de detaliere; şi altul teritorial, care va conţine portaluri asociate, care cuprind informaţii detaliate, de interes la nivelul teritorial (judeţ, oraş). Păi pentru atâta lucru se vor da timp de 3 ani atâta amar de bani?

Dacă ne amintim că în februarie 2009, acelaşi minister, cu acelaşi ministru declara că va semna în următoarele luni protocoale cu administraţiile din toate judeţele ţării, în vederea realizării unui portal numit „e-romania”, în cadrul proiectului „România digitală”, înfiinţarea portalului „e-romania” presupunând (la vremea respectivă) colectarea şi gestionarea informaţiilor de interes public din toate judeţele şi că acesta va fi operaţional până la finele anului, nu putem să nu ne întrebăm ce s-a schimbat.

Şi dacă luăm în considerare şi articolul din Ziarul Financiar, conform căruia cele două elemente pe care le regăsim în prezentarea generală a proiectului – costau (doar) 22 de milioane de euro şi sunt deja alocate, dar blocate până la prima rectificare bugetară, rămânem deja năuciţi.

De unde s-a scos totuşi suma aceasta de 500 de milioane de euro. În baza căror calcule s-a ajuns la concluzia că sunt necesari atâţia bani şi cum vor fi aceştia „împărţiţi” pe diversele „acţiuni” cuprinse în minunatul proiecţel de 40 de pagini?

Eh, şi până am citit pe îndelete proiecţelul, până am pregătit imaginea pentru articol, a ieşit şeful executivului, însuşi domnul Boc, care ne-a spus că „”Este vorba de intenţia Ministerului Comunicaţiilor şi a Guvernului de a crea portalul e-Romania în anii următori (…) Intenţia a fost ratificată prin memorandum şi în anii viitori, în funcţie de resursele financiare, o vom sprijini. Deocamdată nu avem bani, nu putem merge mai departe”. Bravos, naţiune!

Şi până am scris paragraful anterior, pe site-ul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale a mai apărut un comunicat, care ne precizează că suma de aproximativ 500 de milioane de euro „estimată pentru implementarea strategiei aprobate de Guvern” va avea ca surse fondurile structurale puse la dispoziţia ţării noastre de Uniunea Europeană, alte tipuri de fonduri nerambursabile, parteneriate de tip public-privat, credite furnizor (!?!), credite de angajament, inclusiv sub formă specifică, direct legate de economiile făcute (!?!) şi concesiuni de servicii şi outsourcing. Yeah, right! După precizarea surselor de finanţare, care, evident, nu sunt câtuşi de puţin de la buget, urmează un copy-paste (of course) din minunatul proiect (zona direcţiilor de acţiune) – cu toate diacriticele lipsă pe alocuri. Amin!

Păi, măi frate, în doar două zile MCSI ne informează întâi că „guvernul a aprobatalocând … jumătate de miliard de euro”, Boc ne spune că „nu avem bani, nu putem merge mai departe” şi MCSI revine apoi spunând că nici gând, fondurile nu sunt şi nu vor fi de la buget ci de la UE, de la alţii şi din creditele celor care vor realiza practic proiectul. Vorbiţi, frate, între voi, mergeţi pe o singură variantă ….

Mai aflăm din comunicatul din 15 martie şi că la nivelul PIB, contribuția și efectele informatizării serviciilor publice se vor cifra la 90 de milioane de euro în 2010 și 190 de milioane de euro în intervalul 2011-2013, deci un total de 280 de milioane de euro. Păi şi acum, după ce a spus Boc ce a spus şi MCSI ce a spus,ce puii mei mai punem în PIB?

Şi ce facem cu „timpul cetăţeanului” – măsura performanţei eRomâniei, ce facem cu eradicarea evaziunii fiscale şi a muncii la negru, ce facem cu contribuţia importantă la prosperitatea ţării??? E-şomerul şi e-pensionarul vor sta la e-coadă la e-primărie pentru a-şi confirma e-ştirea aflată de la radio-ul online preferat cum că nu mai primesc e-abonamente gratuite pentru e-transportul în comun şi nici e-pensii şi e-şomaj, deoarece e-impozitul pe ele le-a anulat. Deci e-ject de aici şi bucură-te că nu te obligă e-guvernarea să aduci de acasă diferenţa. Tot ce ai visat când munceai a e-shit din sistem! Lăsăm poporul să aştepte la coadă, la ghişeu, între funcţionarii lăsaţi fără „sporul de zâmbet”, exemplul preferat al d-lui prim ministru, fără e-uri (că şi aşa sunt dăunătoare), doar cu multe P-uri … de la practic, evident.

2 Responses to Cine câştigă cinci sute de milioane de euro!?

  1. joe spune:

    „Vorbiţi, frate, între voi, mergeţi pe o singură variantă …” Ma, tu ai ceva de zis sau nu? Zi-o asa cum este, zi-le sa nu ne mai fure, nu le da impresia ca te-au pacalit ei pe tine facandu-se ei ca ploua in comunicare.

    • inconstanta spune:

      Aia e o ironie. Am spus ce am avut de spus, iar faptul că ei vor să ne facă e evident. Au dat-o pe piaţă, a ieşit cu iureş şi ei ies cu disperare să „acopere” mizeria. Ştii ce e mai trist? Că oricum ne vor face …

Lasă un comentariu