Firmele din România MOR …

S-a închis!

S-a închis!

Trăim într-o minunată perioadă din evoluţia ţării noastre, în care guvernanţii, prin minunatele (desigur) măsuri luate, au dat în cap oricărei iniţiative private, care, de bine, de rău, aduceau nişte bani la buget, prin impozitele pe venit, pe profit, pe angajatul obligatoriu din microintreprinderi şamd. Un „forfecar”, care nu se numeşte chiar aşa, ci impozit minim obligatoriu, eliminarea facilităţilor pentru micro intreprinderi, lipsa subvenţiilor pentru intreprinderile mici şi mijlocii, pentru micii producători şamd, pentru că aşa a zis UE (cică! … sau dacă ştiţi bancul cu sanchi) şi multe alte „impuneri” din diverse părţi au condus la distrugerea mediului de afaceri românesc. Au existat state care au dat faliment din aceste considerente sau şi-au câştigat titlul de „failed states”. să zicem. Împrumuturile nejustificate şi cheltuielile necontrolate vor conduce cu siguranţă la acest statut din cauză că nimic nu va putea să le susţină viabil pe acestea.

Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, printr-un comunicat de presă, prezintă situaţia statistică a cererilor de suspendare temporară a activităţii, dizolvările voluntare şi radierile voluntare ale societăţilor comerciale în primele două luni ale acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

La nivelul întregii ţări, situaţia stă astfel:

– suspendări:                 12.886, faţă de 2710             de aproape 5 ori mai multe
– dizolvări:                        1.597, faţă de 751                de 2,12 ori mai multe
– radieri voluntare:       6.297                                         faţă de 5666

dintr-un total de 1.029.478 firme active – 349.663 persoane fizice autorizate şi 679.815 persoane juridice. Înmatriculările efectuate în perioada ianuarie – februarie 2010 au fost 17.350, un procent de 75% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, în aceste două luni au fost înfiinţate 17.350 firme şi 20.780 şi-au încetat activitatea.

La nivelul judeţului Constanţa, situaţia stă astfel:

– suspendări: 554,    faţă de 145                de 3,82 ori mai multe
– dizolvări:      150,    faţă de 23                   de 6,52 ori mai multe
– radieri:           182,    faţă de 226

dintr-un total de 39.422 firme active – 10.670 persoane fizice autorizate şi 28.752 persoane juridice. Înmatriculările efectuate în perioada ianuarie – februarie 2010 au fost 556, faţă de 831, în aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, în aceste două luni au fost înfiinţate 556 firme şi 886 şi-au încetat activitatea.

Românul a sperat mereu. Acest lucru se reflectă în raportul (mult mai mare) de suspendări ale firmelor, faţă de cel de dizolvări.

De ce nu închide românul firma?

Pentru că acum 20-15-5 ani, când a hotărât să o deschidă, şi-a pus toată viaţa în ea. Pentru că şi-a dat demisia din serviciul de la stat, pentru că familia lui trăieşte din asta, de acolo îşi „câştigă” protecţia socială el şi angajaţii lui. Pentru că dincolo de decizia logică pe care orice manager sau consultant financiar ţi-ar sugera acum să o adopţi – să suspenzi, să lichidezi firma, pentru că nu merge, pentru că aduci bani de acasă ca să o ţii, ca să ţii angajaţii etc. – românul speră. Speră că se va schimba ceva,  că va trece criza, că îl va suna beneficiarul ăla căruia i-a făcut o ofertă în octombrie 2009, că guvernul va da legea magică, că se va abroga legea cu forfetarul …. că va putea ca din cei 3 lei pe care îi face, să scadă leul pe care l-a dat deja, cheltuielile aferente de 1 leu, TVA-ul, impozitul pe dividende şamd şi să rămână cu ceva. Oricât de puţin. Măcar să nu aducă de acasă.

Dar nu. Ar trebui să se instituie ŞI impozitul pe speranţă.
Căci asta moare ultima, nu? Şi ar putea aduce ceva consistent la buget …

Reclame

2 Responses to Firmele din România MOR …

  1. Daniel spune:

    Fara munca nu iese nimic dar mai noi nu e deajuns doar munca. Munca spaga si inteligenta pt a evita toate legile.

  2. joe spune:

    De ce o sa fie obligat sa si-o inchida? Pentru ca acum 20-15-5 ani cand si-a deschis-o, avea doar sperante si toata increderea in ajutorul lui Dzeu, insa nu si pregatire economica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: