Locuinţe sociale – intenţii bune, amplasare proastă

 

Locuinţe sociale în mijlocul oraşului

Locuinţe sociale în mijlocul oraşului

Pe data de 7 martie 2011, Radu Mazăre a prezentat proiectul de locuinţe modulare – Campus Social „Henri Coandă”, declarând „Cred că este cel mai mare proiect social din România. Noi o să amplasăm 2.000 de asemenea containere, care, practic, înseamnă fie o garsonieră, fie un apartament cu două sau trei camere. Vom începe cu 500 de astfel de case modulare, care vor fi date în folosinţă în martie 2012, urmând ca, în septembrie 2012, să inaugurăm alte 500 şi, în 2013, alte 1.000 de locuinţe, tot în două etape.”

Primarul Constanţei a întrebat populaţia municipiului despre modul în care se doreşte cheltuirea banului public, însă, brusc, a apărut un proiect „genial” generator de cu totul alte cheltuieli, amplasat prost … şi … care ne va lăsa mască prin unicitatea lui în spaţiul mioritic …

Pentru acest tip de locuinţe sociale vor exista şi trei tipuri de beneficiari. „Cei foarte amărâţi nu vor plăti nimic. Cei care au un venit mediu vor plăti doar apa şi curentul. Iar cei tineri, pentru care aceste locuinţe sociale reprezintă o etapă provizorie în viaţa lor, vor plăti şi o chirie modică, pentru a fi obligaţi să-şi caute ulterior o locuinţă în care să stea”, a mai spus Mazăre.

Pentru 1.000 de locuinţe, se vor cheltui aproximativ 4 milioane de euro. „Plata acestor containere se va face eşalonat, în cinci ani. Eu cred că România poate suporta 1.000 – 1.500 de euro pentru fiecare amărât care nu are casă şi care doarme în bordeie, case de carton sau case părăsite”, a spus primarul.

Noul cartier de locuinţe sociale va ri ridicat pe terenul obţinut de Primăria Constanţa cu titlu gratuit de la Poliţia de Frontieră, în cartierul Tomis Nord, zona Grăniceri, delimitat de străzile: Tulcea, Ştefăniţă Vodă, Zmeurei şi Poliţia de Frontieră, în mai multe etape. „Având în vedere procedurile de achiziţie din România, care durează minimum o jumătate de an, cred că termenul de martie 2012 pentru primele locuinţe modulare este foarte bun. De fapt, acesta este avantajul proiectului … Locuinţele vor veni gata făcute din fabrică, iar noi le vom asambla P+2, vom face nişte pasarele de urcare între ele. Dacă va fi nevoie, vom continua proiectul pentru a rezolva problema celor 10.000 de oameni care nu au unde să stea în Constanţa”, a mai precizat Mazăre.

Conform edilului locuinţele sunt de tip P+2 etaje, suprafaţa alocată campusului fiind de 28.585 metri pătraţi. Campusul social va avea o cantină socială cu funcţie de club cu activitate culturală ce va avea o capacitate de 130 de persoane, un pavilion administrativ, un pavilion poliţie locală, un pavilion dispensar, zonă grătar pentru picnic, două terenuri de sport cu funcţii complexe, spaţii verzi, mobilier urban, alei.

Totuşi:

 1. De ce să amplasezi un ghetou de containere într-un cartier interior, până acum liniştit şi care – cel puţin din punct de vedere imobiliar – era cotat ca unul bun? Dincolo de răspunsul că Poliţia de frontieră a donat terenul acela, nu s-o fi găsit nimeni să doneze un teren în Palazu Mare sau în micile cartiere de la periferia Constanţei? Locuinţele ieftine au fost făcute lângă un cimitir, însă locuinţele sociale îşi găsesc loc în mijlocul oraşului?
 2. Replica „Eu cred că România poate suporta 1.000 – 1.500 de euro pentru fiecare amărât care nu are casă” e interesantă. Nu ştiu dacă acum e momentul pentru ea, însă e, în fapt, o încercare frumoasă de a ne păcăli că „România” plăteşte şi nu noi, contribuabilii constănţeni. Iar eu, care indirect cotizez pentru acest lucru, cu ce mă aleg, mai ales dacă locuiesc în perimetrul învecinat proiectului social?
 3. Cum de „Henri Coandă” a ajuns să fie numele acestui tip de cartier?

UPDATE: Detalii pentru depunerea dosarelor găsiţi aici!

Reclame

4 Responses to Locuinţe sociale – intenţii bune, amplasare proastă

 1. MKB spune:

  Nu stiu daca a facut bine amplasand acel cartier de locuinte unde la amplasat sau nu. Cert este ca daca cineva sa gandit sa faca ceva pentru acei oameni acela a fost cu siguranta primarul Radu Mazare. Cati din primarii din tara asta a facut sau v-or face ceva de genul?, nimeni. Este usor sa-ti dai cu parerea din fata calculatorului si sa arati cu degetul. Ca celor din cartierul respectiv nu le comvine de „noi lor vecini” ?, pai stati asa fratilor, nu vreau sa jignesc pe nimeni dar 80% dintre constantenii de azi nu au radacini in Dobrogea cum nu sunt eu chinez. Da, cel putin 80% sunte-ti proveniti in Dobrogea si cand in anii 70 v-a adus Ceausescu parintii la munca aici si au uitat sa se mai intoarca acasa a fost bine cand au ramas „cantonati” in blocurile de prefavricate si nu a mai contat parerea vechilor constanteni getbeget cu radacini adanci aici. Dar asta s-a uitat se pare, vedem doar paiul din ochil celorlalti insa. Ei bine acum este randul acelor oameni nevoiasi sa isi gaseasca acum un loc numit CASA unde sa nu ii mai dea nimeni afara dupa bunul plac.

 2. stfean ilie spune:

  buna ziua ma numesc stfean am o fetita de 9 ani si jumatate sunt divortat de trei ani de zile stau cu chirei cu fetita mea mie foarte greu cu toate si cel mai greu imi e cu casa ca nu am stabilitate unde stau cu fetita mea ma intraba mereu ce facem unde o sa mai stam am fetita la o scoala cu prg prelungit eu lucrez ia e cu scoala si imi ieste foarte greu ca tot ce castig dau pe chire si pe intretinere nu mai ramn cu nimca mias dori sa stiu de la domnul primar se vor mai face acel cartier mas bucura enorm de mult sa imi pot bucura fetita si sa ai pot zice ca aevm unde locui si nu ne va mai da nimeni afara si ca vom avea si noi un adapost deasupara capului si poate asa imi va ramane sa ai mai pot cumpara si eu cate ceva mias dori mult un rasp si stiu daca mai sper la accea locuinta si ma rog sa le faca ca e foarte greu

 3. eschender ghiulizar spune:

  Sal.sunt o anonima.la data de 28.XI.2011 domnul primar se lauda la tv.neptun la stiri ca… containerele de la proiectul hanry.coanda nu se vor mai face ….ci ca se fac blocuri .nu prea am inteles la ce sa referit….si a mai specificat ca le vor da celor care nu a u unde sa stea si la cei care au stat in casele nationalizate.dar ptr cei care au terminat in centrele de plasament si totusi muncesc si platesc impozite la dumneavoastra la primarie de ei chiar nu ai pasa….sa fie mai explicit la ce sa referit dumnealui….. astept raspuns. va rog frumos…… dar nu minciuni.

 4. […] 2011 au fost demarate înscrierile pentru containerele ce vor “completa” peisajul în Tomis Nord. Condiţiile de înscriere, cine poate să viseze la acest lucru şi locaţiile unde pot fi depuse […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: