Udrea, polivalentele şi … ploaia

Investiţii utile sau ... nu?

Investiţii utile sau ... nu?

La început de decembrie, doamna Elena Udrea, ministru al dezvoltării regionale şi turismului a adus la la cunoştinţa publicului textul proiectului de act normativ privind aprobarea Programului Săli Polivalente, realizat prin Compania Naţională de Investiţii C.N.I. – S.A. În plină criză, în timp ce colegii din guvern inventează şi anunţă tot felul de măsuri de criză, de taxe şi impozite puse în cârca celor ce (mai) muncesc şi a firmelor care (mai) supravieţuiesc, doamna ministru a decis să construiască 30 de Săli Polivalente, în valoare de 1,35 miliarde de lei (aproximativ 320 milioane de euro).

Nu zic că aceste săli nu îşi au rostul. Ba chiar susţin ideea, mai ales că noi, constănţenii ne-am ciocnit de acest aspect atunci când HCM a trebuit să debuteze în Liga Campionilor cu un meci „acasă” la … Buzău, pentru că Sala Sporturilor din Constanţa nu era conformă regulamentelor internaţionale.

DAR nu este ACUM momentul potrivit…

Şi te mai şi întrebi … unde se încadrează sălile acestea, la turism sau la dezvoltare regională??

Citeam zilele acestea că în Emiratele Arabe Unite a fost finalizat cu succes un experiment pentru crearea ploilor artificiale, în valoare de circa 11 milioane de dolari, aproximativ 8 milioane de euro. Bine, proiect realizat de o firmă elveţiană…

Dacă din curiozitate aţi căuta pe google „deşertificarea Dobrogei” aţi avea surpriza să descoperiţi că subiectul este tratat şi paratratat în conferinţe şi simpozioane internaţionale, că există strategii, preocupare constantă, bla bla bla … Şi de 20 de ani mai mult se vorbeşte, nefăcându-se nimic concret. Sistemele de irigaţii care au existat înainte de 1989 sunt lăsate în paragină, unele noi nu sunt făcute … însă subiectul constituie prilej de multiple reuniuni şi discuţii sterile.

Dacă pe doamna ministru ar preocupa-o dezvoltarea regională sau pe colegul dumneaei de la agricultură l-ar preocupa şi altceva decât impozitarea terenurilor nelucrate, iată o investiţie pe care ar putea-o face. Şi din banii de săli polivalente, ne-ar ajunge de vreo 40 de proiecte de-astea (bine, 1. mai lăsăm câţiva bani şi pentru îndiguiri, că şi acolo stăm prost şi dacă tot provocăm ploi, am vrea să evităm inundaţiile şi 2. 40 de proiecte în caz că la noi un experiment similar nu ar costa 80 de milioane de euro – atunci tot ne-ar ajunge de trei proiecte). Căci sisteme de irigaţii funcţionale nu cred că se vor mai face prea curând. Măcar nişte ploi artificiale în zonă, atunci când holdele de pe terenurile lucrate se usucă în arşiţa verii. Şi poate aşa nu s-ar mai da în fiecare an mai întâi subvenţii pentru culturile agricole, iar mai apoi despăgubiri pentru daună totală provocată de condiţiile climaterice, ci am avea o agricultură funcţională care ar asigura necesarul pentru consum intern, poate şi ceva pentru export … Dobrogea nu s-ar mai deşertifica … şi din plusvaloare, am face şi sălile polivalente unde agricultorii fericiţi că le-a ieşit recolta se pot duce să se relaxeze privind un meci în care ai noştri câştigă pentru că sunt hrăniţi sănătos cu produse româneşti …

Din păcate, oricum, mingea e la ei …

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: