OUG 108/2010 taie şomajul; pe când eliminarea lui completă?

Boc taie (inca o data) si somajul ...

Boc taie (inca o data) si somajul ...

OUG 108/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj şi stimularea ocuparii forţei de muncă introduce aşa zisul indicator social de referinta, definit astfel: „Indicatorul social de referinta al asigurarilor pentru somaj şi stimularii ocuparii forţei de muncă, denumit în continuare indicator social de referinta, reprezinta unitatea exprimata în lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj, acordate atat în vederea asigurarii protectiei persoanelor în cadrul sistemului asigurarilor pentru somaj, cat şi în vederea stimularii anumitor categorii de persoane pentru a se incadra în muncă, precum şi a angajatorilor pentru a incadra în muncă persoane în cautarea unui loc de muncă.” Şomajul se va raporta la acest indicator social începând din 2011 şi nu la salariul minim pe economie.3. La articolul 39 alineatul (2), litera a) se modifica şi va avea urmatorul cuprins:
„a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;„.

4. La articolul 40, alineatul (1) se modifica şi va avea urmatorul cuprins:
„(1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (2) pe o perioada de 6 luni şi este o suma fixa, lunara, al carei cuantum reprezinta 50% din valoarea indicatorului social de referinta, în vigoare la data stabilirii acesteia.

5. La articolul 42, alineatul (1) se modifica şi va avea urmatorul cuprins:
„(1) Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj persoanele care, la data solicitarii dreptului, refuza un loc de muncă potrivit pregatirii sau nivelului studiilor sau refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii şi de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea forţei de muncă.

6. La articolul 44, litera d) se modifica şi va avea urmatorul cuprins:
„d) la data refuzului nejustificat de a se incadra intr-un loc de muncă conform pregatirii sau nivelului studiilor;”.

Astfel, din ianuarie 2011:

– şomajul va reprezenta 75% din valoarea indicatorului social de referinta şi nu din valoarea salariului minim pe economie;

– şomerii nu vor mai primi indemnizaţie de şomaj dacă refuză un loc de muncă, indiferent de distanţa la care se află postul ofertat (comparativ cu legea în vigoare anterior ordonanţei, care prevedea sistarea plăţii indemnizaţiei de şomaj dacă postul refuzat se afla la o distanţă de cel mult 50 kilometri de localitatea de domiciliu), sau dacă nu participă la programe de formare profesională.

Probabil că urmează ca la un moment dat şomajul să fie scos de tot (nu şi impozitul, evident), dat fiind faptul că toţi aceşti „mână-întinsă” nu muncesc suficient, aşa cum le-au recomandat domnul preşedinte, domnul prim-ministru şi chiar ministrul muncii, astfel încât, deşi sunt buni de cotizat lunar când muncesc, atunci când măsurile măreţe luate de cel mic la stat îi trimit pe drumuri, devin brusc aşa antipatici, că îţi vine să îi trimiţi la Sarkozy …

Reclame

One Response to OUG 108/2010 taie şomajul; pe când eliminarea lui completă?

  1. Zaludu spune:

    devine cacacioasa situatia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: