Speranţe pentru Geamia Hunkiar

Moscheea Hunclar

Moscheea Hunkiar

Anul trecut, geamia Hunkiar a împlinit în 2009 140 de ani de la darea sa în folosinţă, fiind ctitorită de sultanul Abdülâziz. Din 2008, comunitatea cultului musulman s-a aflat în mijlocul unui proces prin care urmăreşte anularea autorizaţiilor în baza cărora a fost ridicat abuziv un imobil la o distanţă de doar 1,20 metri de lăcaşul de cult.

Muftiatul Cultului Musulman din România a anunţat pe data de 9 noiembrie 2010, în cadrul unei conferinţe de presă, ţinută în faţa Geamiei, hotărârea Tribunalului Constanţa privind anularea autorizaţiilor de construire a imobilului în cauză. Muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, a declarat “Salut cu bucurie decizia Tribunalului Constanţa. În urmă cu doi ani de zile, când am început acţiunea în instanţă, am spus că am încredere în sistemul judiciar din România. Acum se confirmă faptul că justiţia funcţionează. Noi, comunitatea musulmană din România, vom lupta până când se va face dreptate în mod irevocabil şi până când această clădire va dispărea de lângă geamie”.

Avocatul cultului musulman, Dumitru Badragan, a declarat: „Secţia Contencios Administrativ a anulat pe data de 5 noiembrie autorizaţiile de construcţie, care ar fi trebuit să fie eliberate de CJC şi nu de primărie. Imobilul a fost ridicat la 1,20 metri distanţă de monumentul istoric şi ocupă 60 de metri pătraţi din pământul cultului musulman. Decizia Tribunalului este definitivă şi poate fi atacată, în 15 zile, cu recurs la Curtea de Apel. Sperăm ca în două luni, această construcţie ilegală să fie demolată”, precizând şi: „Construcţia este inclusă într-o arie de protecţie a unui monument istoric şi pe proprietatea cultului musulman” şi că „Legislaţia europeană de protecţie a monumentelor istorice prevede şi punerea în valoare a acestui monument, ceea ce nu se poate realiza în cazul de faţă, mai ales că trei laturi ale geamiei sunt acoperite de această construcţie”

Dat fiind faptul că decizia nu este irevocabilă, asupra verdictului final încă avem de aşteptat …

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: