Cotizăm retroactiv la pensii, pentru a da impozite în viitor

 

Frunză verde, de dai, n-ai!

Frunză verde, de dai, n-ai!

Guvernul a aprobat pe data de 28.10.2010 Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri pentru asigurarea unor categorii de persoane în sistemul public de pensii. Actul normativ dă posibilitatea persoanelor care nu au calitatea de pensionar să efectueze plata contribuţiei de asigurări sociale în baza unui contract de asigurare, pentru a putea beneficia de pensie, a anunţat ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ioan Botiş.

Persoanele interesate să intre în sistemul public de pensii sau să-şi completeze stagiul de cotizare şi să beneficieze de pensie pot încheia un contract de asigurare socială până la data de 31 decembrie 2010, potrivit actului normativ.

Contribuţia de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul, care are cel puţin valoarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, a cotei contribuţiei de asigurări sociale, corespunzătoare condiţiilor normale de muncă.

Astfel, contribuţia de asigurări sociale datorată pe ultimii cinci ani în raport cu salariul minim de bază se calculează astfel:

„Baza lunară de calcul prevăzută o reprezintă valoarea unui salariu minim brut pe ţară, garantat în plată, reglementat de legislaţia în vigoare pentru fiecare din luna/lunile din perioadele pentru care se solicită asigurarea în sistemul public de pensii. Salariul minim brut pe ţară, garantat în plată, este cel aprobat prin Hotărâre a Guvernului.

Valoarea salariului minim brut pe ţară, garantat în plată, prevăzut la alin. (2), utilizat la calculul contribuţiei de asigurări sociale datorate, este următoarea:

a)     pentru anul 2005 (octombrie – decembrie) – 310 lei;
b)     pentru anul 2006 – 330 lei;
c)      pentru anul 2007 – 390 lei;
d)     pentru ianuarie – septembrie, inclusiv, 2008 – 500 lei;
e)     octombrie – decembrie 2008 – 540 lei:
f)        pentru anul 2009 – 600 lei;
g)     pentru anul 2010 – 600 lei.

Cota contribuţiei de asigurări sociale care se utilizează la calculul contribuţiei de asigurări sociale datorate, este următoarea:

a)     pentru anul 2005 – 31,5%;
b)     pentru anul 2006 – 30,00%;
c)      pentru anul 2007 – 29%;
d)     pentru ianuarie – noiembrie, inclusiv,  2008 – 29%;
e)     pentru decembrie 2008 – 27,5%;
f)        pentru ianuarie 2009 – 28%;
g)     pentru februarie – decembrie 2009 – 31,3%;
h)      pentru anul 2010 – 31,3%.

Plata contribuţiei de asigurări sociale se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2010.

Suma cu titlu de contribuţie de asigurări sociale calculată conform prevederilor de mai sus se actualizează cu indicele de inflaţie publicat în luna în care se face plata contribuţiei faţă de luna pentru care aceasta se datorează, pe baza datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică.

Plata contribuţiei se efectuează prin mandat poştal sau prin orice alt mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar la casieria casei judeţene de pensii.

Perioada pentru care, în condiţiile prezentei ordonanţe, se achită contribuţia de asigurări sociale, constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.

Baza de calcul la care se achită contribuţia de asigurări sociale, se utilizează la calculul punctajului lunar, în vederea stabilirii pensiei din sistemul public de pensii.”

„O persoană care nu a avut contract de asigurat poate încheia un asemenea contract cu Casa de Pensii şi plăteşte o sumă egală cu nivelul contribuţiilor în fiecare an, actualizat cu indicele de inflaţie. Perioada maximă pentru care poate fi plătită retroactiv această sumă este de cinci ani, dar se pot încheia contracte de asigurat şi pe perioade mai mici”, a declarat ministrul Muncii.

Prevederile acestei ordonanţe sunt valabile până la 31 decembrie 2010, deoarece, după 2010, în concordanţă cu noua lege a pensiilor, se vor impune eventuale modificări. “În actuala formulă nivelul minim al contribuţiilor se referă al salariul minim brut, iar în legea nouă a pensiilor există un nivel maxim, de 5 salarii sau câştiguri medii salarii brute pe economie. Iar noi în ordonanţă deocamdată nu am prevăzut nivelul maxim.” a mai declarat ministrul Muncii, precizând că “Stagiul minim de cotizare este, în prezent, de 12 ani şi 10 luni şi va creşte la 15 ani până în 2014.”

 

Ioana Botiş
Ioana Botiş

Singurul lucru amuzant legat de această ordonanţă este că pe site-ul guvernului, la declaraţiile de presă susţinute de ministrul Ioan Botiş după şedinţa de guvern în care s-a luat măreaţa decizie, numele acestuia este scris Ioana Botiş (probabil dintr-un copy-paste rapid după declaraţiile Ioanei Muntean, care fuseseră editate anterior sau … cine ştie?).

UPDATE: Au corectat între timp …

Astfel, doritorii – persoanele interesate, cum frumos le-a numit domnul ministru – ar trebui să plătească (pentru că naivitatea se plăteşte) pentru a intra în sistem, deşi sunt şomeri de peste 5 ani, au sub 15 ani stagiu de cotizare şi o vârstă de peste 45 de ani – eventual (sau cui i se adresează această ordonanţă?) … ŞIIIII trebuie să achite statului până pe 31 decembrie 2010 (mai precis în aproximativ 50 de zile, luând în considerare toate sărbătorile legale şi zilele libere + grevele) aproximativ 1100 lei noi, care vor constitui stagiu de cotizare la nivel de salariu minim şi le vor aduce o pensie, evident, minimă, în caz că minunatul guvern le va mai acorda din sistemul public de pensii. Asta dacă sintagma „se actualizează cu indicele de inflaţie publicat în luna în care se face plata contribuţiei faţă de luna pentru care aceasta se datorează” inclusă în ordonanţă nu va ridica cu mult mai mult valoarea „cotizaţiei”.

Nu sună ironic să plăteşti nişte sume retroactiv, pentru a primi în viitor ceva ce în acest moment se află în dispute extreme, se recalculează, se scade, se doreşte a fi impozitat etc.? Mi-aş dori să existe un parlamentar care, utilizându-şi dreptul de a adresa întrebări şi interpelări membrilor guvernului, să îl întrebe pe „Ioana” Botiş ce bază de calcul au avut în vedere când au gândit această ordonanţă şi în ianuarie, cu ce s-au ales după aplicarea ei … dar mai ales, dacă au luat în calcul şi cheltuielile ulterioare, cu plata pensiilor pe termen lung către cei care cotizându-şi acum retroactiv, vor merita pensiile …

3 Responses to Cotizăm retroactiv la pensii, pentru a da impozite în viitor

 1. verginia spune:

  in 2011 vor da din nou legea sa poti cotiza retroactiv pentru pensie?

 2. niculesc spune:

  se mai poate plati retroactiv din 2011

  • inconstanta spune:

   nu cred, era specificat ca pana la sfarsitul lui 2010. Totusi, la cum se schimba totul la noi … mai bine va interesati la Casa de Pensii …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: