OUG 87/2010 scoate impozitul minim, dar introduce plăţi anticipate

NU impozit minim, DA impozit anticipat

NU impozit minim, DA impozit anticipat

OUG 87/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, prin care Guvernul a eliminat impozitul minim, a fost publicata joi în Monitorul Oficial, Partea I nr. 669 din 30 septembrie 2010. În afară de prevederile legate de cuantumul impozitului pentru anul fiscal 2010, ordonanţa prevede şi modalitatea de calcul a impozitului pentru 2011.

Practic, ordonanţa elimină impozitul minim, dar din 2011 introduce plăţi anticipate trimestriale, la nivelul impozitelor din 2010 sau mai mari …

Pentru finalizarea socotelilor pe anul 2010, ordonanţa 87/2010 spune că:

„15) Contribuabilii care, până Ia data de 30 seplembrie 2010 inclusiv, au fost obligaţi la plata impozitului minim au obligaţia de a declara şi de a plăti impozitul pe profit, respectiv de a efectua plata anticipată, după caz, aferente trimestrului III al anului 2010, panã Ia data de 25 octombrie 2010. potrivit prevederilor în vigoare Ia data de 30 septembrie 2010.

(16) Contribuabilii care, până Ia data de 30 septembrie 2010 inclusiv au fost obligaţi la plata impozitului minim, pentru definitivarea impozitului pe profit datorat pentru anul fiscal 2010, aplică următoarele reguli:

a) pentru perioada 1 ianuarie—30 septembrie 2010:

— determinarea impozitului pe profit aferent perioadei şi efectuarea comparaţiei cu impozitul minim anual, prevăzut Ia art 18 aIin. (3), recalculat în mod corespunzător pentru perioada 1 ianuarie—30 septembrie 2010, prin împărţirea impozitului minim anual Ia 12 şi înmulţirea cu numărul de luni aferent perioadei respective în vederea stabilirii impozitului pe profit datorat;

— stabilirea impozitului pe profit datorat

— prin exceptie de Ia prevederile art (1), (5) şi (11) şi ale art. 35 aIin. (1), depunerea declaraţiei privind impozitul pe profit pentru perioada 1 ianuarie—30 septembrie 2010 si plata impozitului pe profit datorat din definitivarea impunerii, pâna Ia data de 25 februarie 2011;

b) pentru perioada 1 octombrie—31 decembrie 2010:

— contribuabilii depun declaraţia privind impozitul pe profit şi plătesc impozitul pe profit datorat potrivit prevederilor aIin. (1). (5) şi (11) si ale art. 35 aIin. (1).”

Pentru 2011, se scoate ce s-a scos, dar se şi bagă … un alineat, la articolul 34, după alineatul (7) – alineatul (71), cu următorul cuprins:

„(71) Contribuabilii prevăzuţi la aIin. (1) lit. a), pentru efectuarea plăţilor anticipate în anul 2011, aplică următoarele reguli:

a) contribuabilii care în perioada 1 ianuarie-30 septembrie 2010 datorează impozit pe profit/impozit minim şi în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2010 datorează impozit pe profit efectueazã trimestrial pIăţi anticipate în contuI impozitului pe profit Ia nivelul unei pătrimi din suma rezultatã prin adunarea impozitului datorat în cele două perioade, actualizala cu indicele de inflaţie prevazut Ia aIin. (1):

b) contribuabilul care în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2010 datorează impozit pe profit/impozit minim şi în perioada 1 octombrie —31 decembrie 2010 inregistrează pierdere fiscala efectueaza trimestrial plăţi anticipate în contul impozitului pe profit Ia nivelul unei pătrimi din impozitul pe profit/impozitul minim aferent primei perioade, actualizat cu indicele de inflaţie prevãzut Ia aIin. (1 ).”

UPDATE (datorat Manuelei): Aliniatul 1 referit mai sus spune:

1) Plata impozitului se face astfel:
a) contribuabilii, societăţi comerciale bancare, persoane juridice române, şi sucursalele din România ale băncilor, persoane juridice străine, au obligaţia de a plăti impozit pe profit anual, cu plăţi anticipate efectuate trimestrial, actualizate cu indicele de inflaţie (decembrie faţă de luna decembrie a anului anterior), estimat cu ocazia elaborării bugetului iniţial al anului pentru care se efectuează plăţile anticipate. Termenul până la care se efectuează plata impozitului anual este termenul de depunere a declaraţiei privind impozitul pe profit, prevăzut la art. 35 alin. (1);

b) contribuabilii, alţii decât cei prevăzuţi la lit. a), au obligaţia de a declara şi plăti impozitul pe profit trimestrial până la data de 25 inclusiv a primei luni următoare trimestrului pentru care se calculează impozitul, dacă în prezentul articol nu se prevede altfel. Începând cu anul 2012, aceşti contribuabili urmează să aplice sistemul plăţilor anticipate prevăzut pentru contribuabilii menţionaţi la lit. a).

Astfel, din 2012, contribuabilii de la punctul b), vor plăti impozit anticipat şi actualizat cu inflaţia!
„Să se revizuiască, dar să nu se schimbe nimic!”, după cum spunea Caragiale …

5 Responses to OUG 87/2010 scoate impozitul minim, dar introduce plăţi anticipate

 1. Ciurlin Nicu spune:

  Va urmaresc mereu.Sunteti buni !

 2. margatatar spune:

  tot anul 4 trim am avut pierdere Am platit imppozit minim de 550 lei pe trim Cum procedez la cele doa declaratii 101?

 3. MANUELA spune:

  ” Contribuabilii prevăzuţi la aIin. (1) lit. a)”- se refera la banci.
  Deci impozit anticipat se plateste din 2012 pentru contribuabili alin 1 lit b).

  Toate cele bune.

  • daniel spune:

   Inteleg ca in situatia in care la trim.IV 2010 am profit,calculez impozitul dupa „vechile canoane”. Dar pot sa-mi recuperez pierderile din anii precedenti, sau e vreo chestie strecurata care nu ma lasa ?
   Cu stima
   Daniel

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: