Impozitul minim: firme lichidate şi pierderi pentru stat

Impozitele lui Boc

Impozitele lui Boc

Statul a pierdut miliarde de lei prin introducerea impozitului minim. Deşi au fost strânse nişte sume, închiderea a peste 300.000 de firme a condus la scăderea încasărilor la bugetul de stat din TVA, impozit pe profit şi impozit pe venit, scăderea încasărilor la bugetul asigurărilor sociale de stat şi fondurile speciale din taxe şi contribuţii salariale, precum şi la creşterea numărului de şomeri, pentru care acum statul plăteşte. De ce nu este eliminat acest impozit? De ce nici realitatea nu îi trezeşte pe guvernanţi? De ce în loc să stimuleze micii întreprinzători, guvernul îi distruge în continuare? E de neînţeles …

În decembrie 2009, în cadrul şedintei din Parlament pentru validarea Guvernului, premierul (re)desemnat Emil Boc a declarat că impozitul minim şi-a atins ţinta, aceea de a combate evaziunea fiscală, afirmând că „Din totalul firmelor închise, peste 73% erau inactive sau folosite pentru intermedieri ori tranzacţii de fraudă fiscală. Impozitul minim şi-a atins scopul şi a fost necesar, având un efect curativ şi de deratizare a unor ramuri economice”.

Cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale din 2009, Traian Băsescu declara că „impozitul forfetar a fost o măsură bună şi trebuie menţinut”, precum şi că „majorarea taxelor în perioade de criză e inutilă”.

După reinvestitură, Emil Boc a declarat că i-a cerut ministrului Finanţelor să regândească impozitul forfetar deoarece acesta „şi-a epuizat resursele”.

După mai bine de un an de la introducerea impozitului minim, după declaraţiile sforăitoare că s-au strâns bani, s-au văzut efecte, deratizare, regândire etc. Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România declară un lucru care a fost spus şi răs-spus în această perioadă „Bugetul de stat a fost diminuat considerabil de la introducerea impozitului mimin, la capitolul de impozite, taxe şi contribuţii, deoarece odată cu încetarea activităţii a peste 317.557 de societăţi comerciale au fost generate efecte în cascadă: scăderea încasărilor la bugetul de stat din TVA, impozit pe profit şi impozit pe venit, scăderea încasărilor la bugetul asigurărilor sociale de stat şi fondurile speciale din taxe şi contribuţii salariale, creşterea numărului de şomeri”.

Încă un lucru interesant spus de Ovidiu Nicolescu a fost că „Cele 317.557 firme care si-au inchis activitatea de la aplicarea acestui impozit, nu au facut-o pentru că erau evazioniste, ci pentru că le-au crescut insuportabil costurile. Cota unică a sufocat IMM-urile şi a încălcat un principiu elementar de impozitare, şi anume impozitarea profitului, şi nu a veniturilor. Dacă o firmă a obţinut un profit mic, iar impozitul plătit în cota de 16% nu egalează impozitul minim impus de fisc, aceasta înseamnă de fapt că firma plăteşte un impozit mai mare de 16%„.

În plus (sau mai corect spus ar fi – în minus) statul a pierdut 1,2 miliarde de lei deoarece „Totalul veniturilor de la bugetul de stat care ar fi fost încasate de la 25% din numărul total de firme ieşite în perioada 2009-mai 2010 este de peste 2,8 mld. lei. Dacă facem un calcul simplu, reiese că bugetul de stat a pierdut 1,2 mld. lei.” Iar consecinţa firească  este că „Introducerea acestui impozit nu a făcut decât să întărească economia subterană. Cel puţin 10-15% din firmele care au fost închise funcţionează la negru” conform declaraţiilor aceluiaşi domn.

Ba chiar şi Sebastian Vlădescu, ministrul de finanţe a afirmat recent că impozitul minim trebuie eliminat, întrucât nu reprezintă o soluţie viabilă, după care au mărit TVA şi l-au păstrat totuşi.

În concluzie, 320.000 de firme s-au închis, recte nu mai cotizează la buget, asigurări de sănătate, şomaj etc. şi, în plus, au generat şi o multitudine de şomeri pentru care statul plăteşte acum. Pierderile generate de impozitul minim sunt evidente, ministrul finanţelor declară că nu mai este viabil, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România avertizează atât asupra pierderilor, cât şi a evaziunii fiscale generate de acesta prin redirecţionarea afacerilor închise către economia subterană şi totuşi … Boc insistă. Impozitul minim rămâne. Dacă tot nu au luat nici o măsură care să încurajeze, susţină, stimuleze micii întreprizători, măcar să îi distrugă definitiv …

2 Responses to Impozitul minim: firme lichidate şi pierderi pentru stat

  1. […] ce anume contează pentru el în luarea măsurilor de ieşire din criză? S-a demonstrat deja că măsura impozitului minim luată acum peste un an (şi despre care Boc a spus în toamna 2009 că „şi-a epuizat […]

  2. […] cea mai mare afacere ..Aplicatia “Raportari contabile semestriale la 30 iunie 2010 pentru societ..Impozitul minim: firme lichidate şi pierderi pentru stat « inConst..Ordin MFP nr. 1879/2010 - Expert contabilLegea nr. 146/1997 (Actualizata 2009), privind taxele […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: