Criză la Spitalul de Urgenţă Constanţa

Mai puţine paturi în spitale

Mai puţine paturi în spitale

 • Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa va intra în curând, împreună cu alte 3 spitale, în administrarea Consiliului Judeţean Constanţa.
 • Doar că va avea cu 70 de paturi mai puţin pentru că Boc şi Cseke au considerat că acestea sunt nevoile spitalului.
 • Nu mai sunt medicamente în stoc.
 • Nu mai sunt bani pentru materiale intraspitaliceşti.
 • Salariile personalului medical scad cu 25%.
 • Vin turişti din toată ţara şi chiar şi câţiva năuci din străinătate, care, uneori, necesită şi ei îngrijiri medicale.
 • „Să trăim bine”, mai precis, „să nu ne îmbolnăvim!

Conform ordonanţei de urgenţă nr. 48 din 2 iunie 2010, pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul sănătăţii în vederea descentralizării, publicată în Monitorul Oficial nr. 384 din 10 iunie 2010, „În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului prevăzute la art. 19, direcţiile de sănătate publică încheie cu autorităţile administraţiei publice locale protocoale de predare-preluare, conform modelului aprobat prin ordin al ministrului sănătăţii, pentru spitalele publice al căror management al asistenţei medicale s-a transferat prin hotărâre a Guvernului.”

Hotărârea menţionată mai sus, mai precis hotărârea de guvern nr. 529 din 2 iunie 2010, pentru aprobarea menţinerii managementului asistenţei medicale la autorităţile administraţiei publice locale care au desfăşurat faze-pilot, precum şi a Listei unităţilor sanitare publice cu paturi pentru care se menţine managementul asistenţei medicale la autorităţile administraţiei publice locale şi la Primăria Municipiului Bucureşti şi a Listei unităţilor sanitare publice cu paturi pentru care se transferă managementul asistenţei medicale către autorităţile administraţiei publice locale şi către Primăria Municipiului Bucureşti, publicată în Monitorul Oficial nr. 385 din 10 iunie 2010, prevede că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, Spitalul de Ftiziologie Agigea şi Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud vor intra în administrarea Consiliul Judeţean Constanţa, după ce sunt îndeplinite formalităţile de transfer.

Ca urmare a acestor două minunate hotărâri, domnul ministru al sănătăţii, Cseke Attila ne-a declarat într-o înşiruire propagandistică de campanie electorală că „Ceea ce am promis, inclusiv prin programul de guvernare, că la 1 iulie 2010 managementul spitalelor va fi transferat la autorităţile locale, iată că astăzi poate fi anunţat” şi că la transferul unităţilor spitaliceşti către autoritatea administraţiei publice locale care deţine în proprietate imobilul în care funcţionează spitalul „nu am luat în considerare culoarea politică a primarului sau a preşedintelui consiliului judeţean” şi că anterior descentralizării au mai fost nişte paşi, respectiv „reducerea numărului de directori din comitetul director cu 577 de persoane, raţionalizarea spitalelor care include o reducere a numărului de paturi la spitale cu 9.200”, subliniind că „noi am dorit să transferăm spitalele cu o structură organizatorică mai eficientă, cu un număr de paturi mai redus, cu un număr de paturi care corespunde nevoilor acelui spital”.

Totodată, conform Mediafax, guvernul şi-a bazat aceste decizii pe angajamentul pe care şi l-a luat faţă de FMI într-o scrisoare, în care au promis că „pentru a ajuta la îmbunătăţirea fluxului de venituri din sistemul sanitar şi pentru soluţionarea stocului de arierate, suntem hotărâţi să introducem taxele aferente serviciilor care să fie plătite de pacienţi până anul viitor, să reducem drastic exceptările de la plata acestor taxe comparativ cu planul iniţial, să reducem numărul de paturi în spitale cu 9.200 şi să nu reînnoim autorizaţiile pentru cel puţin 150 dintre cele mai ineficiente spitale, conform clasificării, până la finele anului”.

Ca atare, Spitalul Clinic Judeţean de Ur­genţă Con­stanţa a „câştigat” o reducere a numărului de paturi de la 1.370 la 1.300, distribuite astfel: câte cinci paturi la cele două clinici de Neonatologie, două paturi la secţia Anestezie, Terapie Intensivă, cinci, respectiv zece paturi la secţiile Obstetrica-Ginecologie I şi II, cinci la clinica medicală III, câte zece paturi la celor două clinici de Pediatrie, cinci locuri la clinica de endocrinologie şi trei locuri la neurochirurgie.

Oricât ai căuta pe mirificul site al Ministerului Sănătăţii Ordinul 844/2.06.2010, cel despre care ziarele spun că e „vinovat” pentru stabilirea reducerilor, acesta nu este de găsit şi în afară de explicaţia cu reducerea numărului de paturi pentru că aşa a promis guvernul către FMI şi replica d-lui Cseke, cum că spitalele vor avea un „număr de paturi care corespunde nevoilor acelui spital”, nu avem cum să ne lămurim cum anume au fost „extrase” paturile, ce criterii i-au făcut pe mai marii lui Boc să considere necesară reducerea acestor paturi de la spitalul judeţean de urgenţă.

În consecinţă, pe fondul scăderii salariilor medicilor (şi ale asistentelor, infirmierelor etc.), pe fondul lipsei de medicamente şi materiale din spitale (vezi afişele cu apelul pentru donaţii al SCJU, făcut din lipsa stocului de medicamente – aş dori să vă pun un link, dar nici pe site-ul spitalului, nici pe site-ul CJC, nici pe al TV Neptun, nu există postată această iniţiativă), în condiţiile în care dacă eşti în concediu medical eşti căutat cu poliţia pe acasă, în contextul estival, când mulţi turişti sosesc pe litoral, inclusiv turişti străini şi toţi apelează la serviciile acestui spital, aglomerându-l peste măsură şi nu în ultimul rând, în condiţiile actuale, când în anumite secţii sunt oricum pacienţi claie peste grămadă, aceste măsuri nu sunt decât aberante. Să ne ferească Dumnezeu să ajungem în spitalele lui Boc, cu un „număr de paturi care corespunde nevoilor acelui spital” …

PS: Acesta este postul cu numărul 100. Am fi vrut să scriem ceva mai vesel … dar rana din pulpă nu ne lasă.

3 Responses to Criză la Spitalul de Urgenţă Constanţa

 1. Revista Tratamente Naturiste…

  […]Criză la Spitalul de Urgenţă Constanţa « inConstanţa[…]…

 2. Iuly spune:

  Daca Spitalul Judetean din Constanta are asa mari probleme financiare, atunci vreau si eu sa stiu de ce isi achizitioneaza o noua masina Duster?! De unde are bani pentru o noua masina, si nu orice masina ci Duster? Daca nu credeti, puteti verifica pe site-ul de licitatii.

 3. joe spune:

  „nu am luat în considerare culoarea politică a primarului” ca si cum ar zice „de data asta nu v-am furat/mintit”.

  Eu cred ca si treaba asta cu paturile e o smecherie sa le vanda pe undeva ca sa faca bani pentru bugetul national. Ar vinde si batranii tarii daca ar primi o suma pe ei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: