Care politicieni ar trebui să facă puşcărie?

150 ani  de puşcărie ...

150 ani de puşcărie ...

Fostul şef al Nasdaq, Bernard Madoff, a fost condamnat la 150 de ani de închisoare pentru o fraudă de cincizeci de miliarde de  dolari. A transmis un idilic „F@#k You” clienţilor săi, conform unui material publicat de revista „New York”,  argumentând că „deşi a avut grijă de clienţii săi timp de 20 de ani „, „eu fac acum 150 de ani de puşcărie”.

20 de ani sună cunoscut pentru români.

Bursă (nu) sună cunoscut „decât” din filme.

Pentru că bursă nu a sunat tocmai cunoscut în România, unii au declarat că vestita criză mondială nu va afecta România.

Au declarat mai apoi şi că efectele crizei se pot resimţi minor şi la noi, dar fără să afecteze real economia.

Au mai declarat că, deşi nu ne afectase, am şi ieşit din ea. Din criză, evident.

Asta se întâmpla în an electoral. Au câştigat. Au spus că nu vor scădea salarii şi pensii. Bine, … nu ne mai amintim de forţa cu care susţineau mărirea cu 50% a salariilor profesorilor, care – susţineau – se putea face, era sustenabilă economic şamd. Nu a fost. Nu s-au mărit. Acum scad cu 25%.

Scad cu 25% salariile bugetarilor, recte (şi) ale funcţionarilor, ale profesorilor, medicilor, militarilor, poliţiştilor, jandarmilor, pompierilor etc. Şi cu 15% pensiile şi ajutoarele de şomaj. Pensiile oamenilor care în ultimii 20 de ani au cotizat. Constant. Fără să beneficieze constant de servicii gratuite de sănătate, de reţete compensate, de vacanţe (nu exotice), de diverse chestiuni normale pentru un trai decent, într-o ţară democratică, intrată, culmea!, în Uniunea Europeană. Şomajul celor care, datorită unor măsuri haotice, deşi munceau bine-merci, produceau, firma plătea totul la timp şamd, au ajuns să fie afectaţi de fantasma aceea care nu avea cum să ne atingă.

Ca să cităm din domnul Madoff, clasa politică românească – precum a procedat şi dumnealui – a avut grijă de „clienţii săi” în acest răstimp (de 20 de ani, adică). Deşi clienţii suntem noi, toţi micii cotizanţi, de care clasa politică ar trebui să aibă grijă, noi suntem, în fapt, beneficiarii măsurilor de criză (în care nu intram, nu am intrat, din care am şi ieşit etc.).

Mr. „150 de ani de puşcărie” a avut şi câteva reacţii memorabile. A fost relaxat când un coleg de celulă i-a spus că e „cam aiurea” să furi de la bătrâni, replicând „Ei bine, asta am făcut”. Un alt coleg deţinut i-a pus că îl admiră pentru că a folosit nuştiuceschemă pentru a fura milioane de dolari, iar el a răspuns „Am furat miliarde”.

Vă sună cunoscut?

Cine dintre ai noştri şi CÂŢI ani ar trebui să facă, din aceste considerente?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: