Unitatea … la români

Suntem uniţi!

Suntem uniţi în cuget şi-n simţiri!

Unitatea la români funcţionează pe principiul lui Vanghelie … recte conjugarea verbului „a fi”: eu sunt, tu eşti, el este … în continuare funcţionează doar în anumite condiţii, noi suntem la putere, voi sunteţi sacrificaţi, ei … săracii, sunt scoşi din ecuaţie. Când e de-o grevă, de-o revoluţie, de-o răzvrătire, de-o ceartă, măcar, sunt românii uniţi?

Cel mai relevant caz recent este cel cu greva simultană Metrorex, Tarom şi CFR, „sindicaliştii din transporturi”, potrivit unor ziare, citate de unele televiziuni. Conform altor surse, şi RATB făcea acelaşi lucru. Trafic paralizat. Dezastru. Nu ajungeau şomerii să îşi ia 85% din ajutorul de şomaj. Nu ajungeau bugetarii să-şi ia trei sferturi din salariu şi nici pensionarii să îşi ia 85% din aspirina la care recurg în caz de orice. Păcat că nu interveniseră şi marinarii … ah, am uitat, nu avem flotă, marinarii noştri merg pe nave străine, nu „ne” afecta. Bine. Dar Tarom şi CFR se retrag. Pentru că nu au semnături sau pentru că nu îi afectează măsurile, în orice caz, aşa a zis liderul sindical. Rămân RATB şi Metrorex. Să vedem. Boc nu le-a zis nimic. Nici ministrul de resort.

Vine, minunatul nostru prim-ministru şi spune profesorilor „Ştiu că şi viaţa cadrelor didactice este grea, dar este important să nu fie compromisă şansa tinerilor de a finaliza studiile”. Ştie, e clar. Dar cu vrăjeala asta i-au „făcut” pe profesori toţi guvernanţii. Ani de-a rândul, binele elevilor a fost înfipt în pieptul guvernanţilor de către copii, în primul rând – pentru că profesorilor le pasă de copii, de către părinţi, pentru că atât profesorilor, cât şi părinţilor le pasă de copii şi de către guvernanţi, pentru că nu le pasă de nici unii.

În cazul medicilor, sistemul e diferit. Nu mergem cu o periodicitate (chestiune de educaţie, aş zice) la doctor, aşa cum elevii se duc la şcoală. Deşi plătim lunar pentru a beneficia de servicii de sănătate, nu mergem la medic decât atunci când ne ajunge cuţitul la os (ferească Dumnezeu! să fie la propriu). În ce îi priveşte pe singurii medici la care mergem mai des, în general pentru adeverinţe, reţete şi alte chestii birocratice ori drepturi pe care te chinuieşti să le obţii (să plăteşti mai puţin pentru nişte medicamente, analize etc.) – medicii de familie – au fost vrăjiţi, atunci când s-au opus măsurilor haotice luate, de către acelaşi minunat, cu textul „nu este firesc ca oamenii să sufere din cauza negocierilor sau a birocraţiei”. Hm! E firesc acum să sufere o ţară datorită negocierilor cu FMI şi a birocraţiei excesive încă existente, deşi toţi au câştigat alegerile susţinând că vor reduce aparatul birocratic?

Funcţionarii, minunaţii funcţionari, cei la care te duci şi îţi spun „n-ai pus o virgulă, rescrie formularul, mergi la ghişeul 2 ca să iei altul, la copiatorul de la 80 de km ca să faci 280 de copii şi la poşta din gară ca să iei rahaturile alea de timbre fiscale, după care treci pe la casierie (ghişeul 9) şi plăteşte, mergi la papetăria din colţul opus al oraşului pentru a lua dosar cu şină lată şi pix cu mină exact albastră, scrie cu litere de tipar (vezi că ai greşit E-ul şi M-ul), vino înapoi şi recompletează cererea şi declaraţia pe propria răspundere şi formularele 83 şi 26, scriindu-ţi de cel puţin 2 ori datele personale pe fiecare, fă câte 3 copii după buletin, certificatul de naştere, de căsătorie, de deces al părinţilor şi bunicilor şi după ultimul fluturaş de salariu, pensie sau şomaj – dacă nu ai eşti un idiot şi trebuie să mergi înapoi la fisc ca să îţi iei cazier fiscal ca să dovedeşti că eşti foarte prost şi în ultimii 20 de ani nu ai avut nici un venit” … şamd – ei, funcţionarii, nici nu se vor deranja să iasă să facă vreo mişcare. Au fundurile lipite de scaune. Au bucurii – acelea pe care le capătă când te trimit la alt ghişeu. Au bani. De la Boc. Care e şeful. Şi nu comentează. Şi nu se unesc cu nimeni. Au un sindicat. Minunat. La ce le foloseşte? Liderul lor sindical le spune (cam ca la faza cu ghişeul) că dacă nu le convine, să plece la privat. Alternativa e să fie daţi afară. Nu se poate …

Cam aşa stăm în câteva domenii …

Despre altele nici nu avem de ce discuta. Să se unească lucrătorii din IT să se opună măsurilor luate împotriva lor? Pffffffff … Nu mai bine pleacă ei în diverse ţări unde ceea ce fac este apreciat? Unde oricum câştigă aşa cum aici nici nu şi-au imaginat? Unde firma le oferă casă, masă, relocarea familiei etc. pe cheltuieli neimpozabile într-un sistem fiscal stabil. Sau nu contează, pentru că au un om care va face o treabă din care vor câştiga mult. Mult mai mult decât mai sus-menţionatele.

Bine, la fel fac şi medicii, mai nou. Şi profesorii din anumite domenii. Şi inginerii. Şi agronomii. Şi avocaţii. Şi agricultorii. Şi vânzătorii. Şi căpşunarii … Şi gunoierii …

Pentru că suntem uniţi!

2 Responses to Unitatea … la români

  1. antiignorantu spune:

    Parlamentul si Guvernul se afla pe alta PLANETA … INTELEGETI o data ca actualul SISTEM nu va REZISTA !!! CATI ROMANI TREBUIE SA MAI MOARA ? MEDITATI IN CASE ! cine are PUTERE SA MEDITEZE ?! LUX , APARENTE , CORUPTIE , SUBIECTIVISM , NEREALISM , LIPSA DE VIZIUNE , EGOISM , PIERDERE DE TIMP , EFICIENTA ,GENOCID !!!

  2. antiignorantu spune:

    pana nu este BLOCAT PARLAMENTUL de la RESURSE RO. nu va iesi din CRIZA ! au fost facute CALCULE !!!
    * Parlamentul secunda de secunda SABOTEAZA AGRICULTURA SANATATEA si EDUCATIA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: