EBA, tăticu’ şi Dunărea

EBA, tăticu' şi Dunărea

EBA, tăticu' şi coridorul 7

Pe fata tatii, cea eurodeputată, o preocupă dezvoltarea reţelelor de transport paneuropene, acum „când întreg traficul aerian din întreaga Europă este puternic perturbat din cauza erupţiei vulcanice din Islanda”. Urmează câteva „sfaturi” date de EBA parlamentarilor europeni  în cadrul dezbaterii „Orientări comunitare pentru dezvoltarea reţelei transeuropene de transport”, iar această dezbatere are loc în contextul în care Consiliul European din iunie 2009 a solicitat Comisiei Europene să facă demersurile necesare pentru adoptarea unei Strategii a Uniunii Europene pentru regiunea Dunării până la sfârşitul anului 2010, urmând modelul celei pentru Marea Baltică.

N-ar fi nimic rău dacă dincolo de vorbe ar mai fi ceva, o idee concretă, dacă nu ar fi prea mulţi „ar trebui”, fără a fi urmaţi de altceva… N-ar fi rău, poate, nici aşa, dacă vorbele ar fi ale ei … Dar check this out:

Le spune ea, EBA, colegilor săi, că „Uniunea Europeană ar trebui să sprijine în mod deosebit dezvoltarea infrastructurii de transport şi interconectarea acesteia la principalele axe de transport european în ţările care au aderat în ultimii ani la Uniune.”, după care le povesteşte şi cum „România este străbătută de trei coridoare paneuropene, 4, 7 şi 9, toate fiind în strânsă legătură cu oraşul-port la Marea Neagră, Constanţa.” Dintre cele trei, EBA alege coridorul 7 ca fiind demn de o atenţie deosebită.

Şi apoi ….

Elena Băsescu spune: “Dunărea este o parte a axei prioritare transeuropene Rin-Main-Dunăre, care face legătura între Marea Nordului şi Marea Neagră prin porturile Rotterdam şi Constanţa. Ea ar putea deveni o adevărată coloană vertebrală a Europei. Este nevoie, însă, de cooperare pentru a pune în valoare aceste coridoare de transport cât mai curând.

Traian Băsescu, în alocuţiunea din cadrul conferinţei „Dunărea – Fluviu al viitorului european”, desfăşurată la Bruxelles, pe 6 octombrie 2008 spunea:„Definit drept Coridor Pan-European de Transport VII, fluviul Dunărea este parte a axei prioritare a reţelei trans-europene de transport Rin – Main – Dunăre, care face legătura între Marea Nordului, prin Portul Rotterdam şi Marea Neagră, prin Portul Constanţa.”În aceeaşi alocuţiune preşedintele spune că susţine fără rezerve ideea ca Dunărea să devină o coloană vertebrală a spaţiului european, ca parte a axei Rin – Dunăre.

Pe site-ul Ministerului de Externe, găsim scris: „Definit drept Coridor Pan-European de Transport VII, fluviul Dunărea este parte a axei prioritare de transport care asigură legătura dintre Marea Nordului, prin portul Rotterdam şi Marea Neagră, prin portul Constanţa.” şi evident şi partea cu „… dorim să contribuim la transformarea Dunării într-o coloană vertebrală a spaţiului european, ca parte a axei Rin – Dunăre.”, în declaraţia de principii din cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării.

Cine a fost primul? MAE sau tăticu’? Că EBA a fost ultima care a folosit sintagmele … Sau poate le foloseşte şi tăticu’ din nou, că doar ce a plecat la Bruxelles şi unul din subiecte este legat de Dunăre … Eh, vom trăi şi vom vedea …

One Response to EBA, tăticu’ şi Dunărea

  1. antiignorantu spune:

    deja are multe sechele eba …..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: