Boc ne “tratează” cu Poliţia

Sechestraţi în casă

Sechestraţi în casă

Te-ai îmbolnăvit? Ai tupeul să îţi iei concediu medical? Zaci în pat! Nu ai voie să te mişti pentru că guvernul a decis că te caută acolo unde ai promis că zaci. Chiar dacă eşti singur pe lume, chiar dacă lucrezi într-un oraş unde nu cunoşti mai pe nimeni, chiar dacă ai (doar) o mână scrântită, chiar dacă în timpul concediului medical se presupune să faci recuperare, tratament balnear sau orice alt fel de deplasare în interesul sănătăţii tale, chiar dacă nu mai ai pâinesareouăzahăr şi te duci la vecinu’ să ceri sau dacă ai leşinat în baie, dacă guvernul te caută şi nu te găseşte, ai obţinut un proces verbal de absenţă şi din următoarea zi te-ai lins pe bot de banii pentru concediul medical.

Aşa a declarat, miercuri, la Guvern, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke: „Dăm posibilitatea plătitorului de indemnizaţii – care în primele cinci zile este angajatorul, din a şasea zi este Casa Naţională de Asigurări de Sănătate – ca împreună, dacă este cazul cu reprezentanţi ai poliţiei, să facă verificarea prezenţei pacientului la domiciliu sau la adresa indicată. La momentul aprobării certificatului medical, asiguratul va da o declaraţie pe propria răspundere prin care va indica adresa la care va fi găsit şi îşi va asuma această posibilitate de verificare. Această procedură urmează a fi reglementată prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate”.

În cazul în care persoana căreia i s-a prescris concediu medical nu se află la adresa precizată, va fi încheiat un proces verbal de către persoanele care vor merge să verifice şi de a doua zi nu i se va mai plăti concediul medical, a precizat ministrul.

Dar şi mai frumos este că, în ştirea prezentată de Mediafax pe această temă, se spune că această măsură minunată a fost declanşată de o declaraţie a premierului Boc, despre aproximativ o sută de angajaţi ai AVAS care „au intrat în concediu medical, încercând astfel să scape de sub incidenţa Legii de salarizare unitară, prin care salariile individuale sunt reduse, de la 17.000 lei la 2.500 lei”.

Păi, nu spunea însuşi Boc că nici un salariu nu va ajunge să scadă după aplicarea legii salarizării unitare?

Şi cât va costa statul deplasarea personalului de la CNAS şi de la Poliţie (dacă există suficient personal ca să îndeplinească şi aceste aberaţii) pentru aceste verificări? Şi ce se întâmplă dacă omul acela nu este găsit acasă, dar este cu adevărat în convalescenţă şi a ieşit să îşi cumpere o pâine exact când a venit „controlul” după el? Ce facem cu cazurile care ar trebui ţinute în spitale, dar sunt trimise în ambulator din lipsă de locuri şi de medicamente? Câte hârtii va trebui să completeze şi cât va trebui să „iasă din casă” pentru a îşi recupera (eventual) drepturile? Nu mai discutăm despre faptul că medicii recomandă mişcare şi aer curat pentru mulţi dintre pacienţii care beneficiază de concedii medicale pentru anumite afecţiuni. Şi nu discutăm nici de faptul că responsabilitatea acordării unui concediu medical aparţine medicilor care le emit.

Foamea de bani pentru buget determină guvernanţii să ia aceste decizii trăsnite. Trăim într-un stat care ne tratează ca pe nişte infractori, nu ne asigură serviciile medicale pentru care plătim lunar (respectiv nu putem beneficia de analize medicale compensate, de reţete compensate, de tratament decent în spitale etc, prin epuizarea fondurilor şi prin lipsa de organizare), nu beneficiem de programe de prevenţie a incidenţei unor boli, nu există planuri concrete de construcţie de spitale, de renovare vizibilă a celor existente şi de îmbunătăţire a actului medical şamd. Dar ne sechestrează în case dacă am avut nesimţirea să ne îmbolnăvim şi să avem pretenţia de a beneficia de un drept ultra-achitat în lungii ani de muncă şi cotizaţie la sistem. Bravos, naţiune!

Reclame

One Response to Boc ne “tratează” cu Poliţia

  1. Interesant postul tau. Zilele urmatoare o sa parcurg mai multe posturi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: