Udrea, soarele de pe „strada noastră litorală”

Udrea, optimista!

Udrea, optimista!

Doamna Udrea, într-o dispoziţie pansivă după introspecţia pe care probabil a făcut-o în zilele anterioare sărbătorilor pascale, se (sau ne) întreabă pe blogul dumneaei „La mare, în România sau în Bulgaria?”, în aceeaşi zi în care în presă a declarat că nu a vrut să promoveze paştele pe litoral şi în aceeaşi zi în care deputaţii au primit spre informare raportul Curţii de Conturi referitor la verificarea sumelor cheltuite de Ministerul Turismului pentru acţiuni de promovare a turismului şi a imaginii României, raport în care totul este bine şi frumos, exceptând câteva inadvertenţe minore. Motiv pentru care am avut lacrimi în colţurile ochilor când a spus că „A fost greu să-i conving pe colegii mei din minister să mai facem promovare şi în acest an. Mulţi dintre ei se bucură că sunt liberi, după tot ce s-a întâmplat în 2009”. Bine, nu se înţelege prea clar dacă chiar nu a vrut să promoveze sau nu a reuşit să îşi convingă colegii din minister să facă ceva. Dar nu contează, important e că sunt liberi.

Ah, şi doamna ministru a mai zis şi ceva despre „apetenţa unor români de a se hrăni din „mitul turismului bulgăresc, ieftin şi bun”. Mit hrănit cu o acribie demnă de o cauză mai bună de o parte a presei.” Frumos spus … nu ştiu unde a văzut dumneaei, recent, acribia aia … în afară de dicţionarul cu care s-a jucat.

DAR, ar fi câteva lucruri pe care i le-aş spune doamnei Udrea pe tema litoralului:

1. Înţeleg că nu a vrut să promoveze Paştele pe litoral, dar în condiţiile în care cu o săptămână înainte ministrul turismului vine în inspecţie şi declară că „Litoralul arată deplorabil”, garantat şi cei 3 nehotărâţi care ar fi făcut totuşi drumul până la mare s-au răzgândit imediat.

2. Cu aceeaşi ocazie, doamna Udrea ne-a declarat că „La Târgul de Turism al României am văzut pliantele ţărilor care participau la târg şi care sunt în competiţie cu România pe turismul de litoral şi mi-am dat seama că nu avem mari şanse dacă nu înţelegem o dată că nu mai merge cu şmecheria.” – hai nu zău, … chestia cu pliantele o putea face oricine ŞI NU ca ministru al turismului .. ci ca „simplu cetăţean”, care, eventual, nu a auzit în viaţa lui de studierea concurenţei, de analize SWOT, de strategii, de proiecte de dezvoltare durabilă a turismului în general sau a celui litoral, de agenda 21 şamd.

Revelaţia doamnei ministru, care şi-a „dat seama că nu avem mari şanse dacă nu înţelegem o dată că nu mai merge cu şmecheria”, văzând nişte pliante ale altor ţări participante la târg ne poate face să înţelegem în primul rând că de peste un an a sperat că poate ne mai merge cu şmecheria, în al doilea rând că pliantele noastre, evident nu se ridică la nivelul celor văzute de dumneaei acolo (pliantele fiind referinţa! … deci ar putea înţelege că şmecheriile cu firmele lui x şi y care câştigă unele licitaţii ar trebui să nu mai meargă) şi în al treilea rând … subliminal, cumva … din acel „nu avem mari şanse” se subînţelege că nu stăm roz pe nisipurile gri din ţara portocalie …

3. „La Costineşti am aflat că se construieşte peste noapte, fără autorizaţie, în zona BTT. […] Nu este singura situaţie, mergem să le vedem şi pe celelalte care sunt ceva mai grave, sunt mai vechi. […] Câtă vreme funcţionăm pe principii de şpagă, şmecherie şi relaţii cu autorităţile sus-puse nu vom face nimic. Cred că este momentul să intre toată lumea în legalitate şi o să începem prin a demola construcţiile care se fac în incinta BTT-ului

Pentru că doamna ministru „a aflat” că la Costineşti se construieşte peste noapte, i-aş sugera să deschidă pe site-ul ministerului o rubrică unde cetăţenii o pot informa cum se construiesc nu „băruleţe şi terase”, ci hoteluri de-a dreptul peste sezonul toamnă-iarnă. Dacă ştie şi alte situaţii „care sunt ceva mai grave”, de ce şi-a propus să le abordeze şi pe acelea, laolaltă cu situaţia din incinta BTT-ului? Sau asta e aşa, … de demo, să arătăm ce hotărâţi suntem, dar după o astfel de bravadă, nu se mai întâmplă nimic şi eventual, peste 2-3 luni aflăm că, de fapt, aici, a fost o răfuială politică. Cât despre „principiile de şpagă, şmecherie şi relaţii cu autorităţile sus-puse” aş dori să o văd că demarează o anchetă internă, că ia măsuri, că încearcă CEVA care să ne arate că nu sunt doar vorbe, că şi subordonaţii responsabili cu aplicarea acestor „principii” sunt vizaţi de ochiul ei vigilent.

4. „Cred că este momentul ca hotelierii să înţeleagă că, decât să încerce să câştige pe termen scurt, în două luni de sezon, din preţuri foarte mari, mai bine acceptă să scadă preţurile, să crească sezonul şi să poată să ţină măcar turiştii români acasă. Este greu să-i păstrezi pe turiştii români pe litoralul românesc câtă vreme în ţările despre care vorbeam au condiţii şi servicii mult mai bune şi preţuri mai mici.

Frazele acestea sunt frumoase, însă nu spun nimic. Deci hotelierii să scadă preţurile şi să crească sezonul. Minunat, doar că iarna care a trecut a spulberat speranţele acestora că încălzirea globală va conduce vreodată (în viitorul apropiat) la mărirea duratei sezonului estival. Cât despre ţările „despre care vorbea”, cele cu condiţii şi servicii mult mai bune şi preţuri mai mici … acelea sunt situate în zone cu climă mai blândă, sezonul este mai lung de la mama natură, condiţiile şi serviciile mult mai bune sunt favorizate şi de guvernanţii pe care respectivii îi au, sunt stimulate prin măsuri de susţinere şi promovare, există o infrastructură pusă la punct de decenii şi „principiile de şpagă, şmecherie şi relaţii cu autorităţile sus-puse” nu există şi în plus, la ei nu se joacă miniştrii cu concesionarea şi închirierea plajelor la fiecare început de sezon, permiţându-le să investească în timp, uşurel. În consecinţă, hotelierii să scadă preţurile, să se roage la Dumnezeu să lungească verile.

5. Şi pentru că vorbim de prelungirea sezonului, cum s-ar putea face acest lucru atâta timp cât în fiecare an licitaţiile se fac pe ultima sută de metri şi aproape în fiecare an se schimbă regulile jocului? Mai sunt 3 săptămâni până la 1 mai, data începerii sezonului estival şi moment pentru care Udrea promite promovare şi acţiuni susţinute financiar de către ministerul turismului ÎNSĂ licitaţiile pentru plaje nu au fost încă anunţate. Ce se aşteaptă? Cum pot hotelierii să pregătească sezonul fără a avea baza legală pentru acest lucru?

În final, doamna Udrea e optimistă, alege România şi speră că „va apărea soarele şi pe strada noastră litorală”, fiind încredinţată că „operatorii economici din turismul românesc vor înţelege că profit se face atunci când aduci turişti în perioadă extrasezon, cu preţuri şi mai mici” în sistem „twentyfourseven”.

Până să apară soarele pe strada noastră litorală, ne-ar trebui o autostradă litorală finalizată, spitale care să poată face faţă afluxului de turişti, bulevarde şi străzi care să nu se blocheze în timpul sezonului estival, reguli care să nu se schimbe în fiecare an şi multe alte chestii care să nu fie doar vorbite ci şi puse în practică. Până atunci, să fim optimişti, că doar ăsta a spus domnul preşedinte la începutul anului că este cuvântul de ordine în 2010 …

Reclame

One Response to Udrea, soarele de pe „strada noastră litorală”

  1. joe spune:

    Sau mai simplu: vad ca ea crede ca e rau in Bulgaria deoaece sunt servicii proaste. Pai bine, romanul nu vrea in Romania caci sunt servicii proaste la pret mare, iar in Bulgaria se duce caci desi sunt servicii proaste, sunt la preturi mici. Iar la ei cred ca „prost” e undeva cu 4-5 trepte mai sus de „prost”-ul nostru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: