Ploaia roşie conţinea metale grele

Ploaia roşie

Ploaia roşie

Ploaia roşie care a căzut săptămâna trecută peste Constanţa şi alte câteva oraşe din sudul ţării conţine fier, cupru, plumb, nichel, cadmiu, mercur, zinc, arsen, seleniu, mangan, ne informează autorităţile de mediu constănţene, specificând că acestea nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea oamenilor, deşi conţine metale grele.

În urma analizelor chimice efectuate asupra probelor prelevate de laboratoarele Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, cât şi ale Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral Constanţa, s-au identificat elemente ca: fier, cupru, plumb, nichel, cadmiu, mercur, zinc, arsen, seleniu, mangan. Elementele în cauză sunt constituenţi fireşti ai materialului terigen (argile, argile caolinoase, nisipuri argiloase, argile nisipoase, etc.), iar conţinuturile determinate sunt sub limitele prevăzute de lege. În condiţiile date, subliniem încă o dată faptul că nu au fost şi nu sunt motive de temere în ceea ce priveşte riscul pentru sănătatea populaţiei sau a oricărei forme de viaţă”, precizează comunicatul APM Constanţa.

Agenţia Judeţeană de Mediu, împreună cu Comisariatul Constanţa  al Gărzii Naţionale de Mediu mai precizează în comunicat că „având în vedere modul în care s-a manifestat fenomenul, acoperind o arie largă, cât şi condiţiile meteo locale specifice perioadei în cauză, cu o evoluţie a vântului pe direcţia NE-SV, apreciem că la baza acestui fenomen stau cauze externe judeţului a căror manifestare a fost facilitată de condiţiile meteo de la nivel global, iar analiza acestora iese din sfera de competenţă a GNM-CJ Constanţa şi a APM Constanţa. Fenomenul s-a resimţit şi la nivelul altor judeţe”. Se pare că fenomenul a mai fost semnalat şi în Bărăgan şi Bucureşti.

Totuşi, când pe 28 februarie unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă a fost oprită din cauza unei detectării unei scăpări de agent primar în interiorul clădirii de protecţie a reactorului, după care nu mai auzi nimic despre acest subiect, când Petromidia e la doi paşi şi când autorităţile de mediu (sau oricare altele, dacă ar avea timp şi de chestiuni serioase) nu pot explica provenienţa prafului roşu, te îngrijorezi un pic, chiar dacă ei precizează că totul e sub limitele normale şi că nu afectează sănătatea …

Bine, şi ploaia nu era chiar roşie, ci oarecum portocalie ….

Reclame

2 Responses to Ploaia roşie conţinea metale grele

  1. joe spune:

    Din port vine, unde sunt munti de minereuri depozitati aiurea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: