Piei, Şeitane! – 2 – Pensiile nesimţite

Mai vreţi pensii?

Mai vreţi pensii?

Cercetătorii finlandezi au stabilit profilul contribuabilului ideal: acesta fumează, consumă alcool şi moare tânăr.

Model al societăţii actuale şi cetăţeni ideali ar trebui să fie considerate persoanele cu studii superioare, harnice, eficiente, care nu beau, nu fumează şi nu poluează. Dar profilul unui bun contribuabil este, din perspectiva statului nostru, total opus. Contribuabilul ideal este puţin educat, consumă alcool frecvent, fumează şi se deplasează peste tot doar cu automobilul personal. Cu cât o persoană foloseşte mai multe produse care înglobeaza taxe de consum, cu atât ea va contribui mai mult la vistieria statului. Dacă o astfel de persoană lucrează toată viaţa, nu este niciodată şomeră şi moare înainte de pensionare, va genera mai mulţi bani pentru stat decât va cheltui din fondurile publice. Contribuabilul român ideal!

În plus, autorităţile noastre manifestă în ultima perioadă o ură viscerală împotriva pensionarilor. Guvernanţii noştri urăsc pensionarii de lux, urăsc pensionarii sociali, urăsc pensionarii pe caz de boală, urăsc pensionarii în general. Este criză, nu se vor mări pensiile, ba dimpotrivă, se vor micşora. Este de înţeles. Este, de asemenea, evident că actualul raport dintre numărul de salariaţi şi numărul de pensionari va determina prăbuşirea sistemului de pensii, fapt care face reformarea sistemului de pensii absolut necesară, lucru cu care, probabil, cei mai mulţi dintre români sunt de acord, orice om raţional dorindu-şi un sistem de pensii echitabil, care să îi asigure o bătrâneţe liniştită.

În aceste condiţii, iniţiativa guvernanţilor este firească, ba chiar lăudabilă. Nefirească şi deloc lăudabilă este însă maniera în care aceştia abordează problema pensiilor. Având în vedere abordarea pompieristică a unei probleme extrem de importante şi amatorismul guvernanţilor noştri, demonstrat cu prisosinţă până acum, nimic nu ne induce vreo rază de optimism în ceea ce priveşte rezolvarea acestei probleme.

Abordarea legii salarizării unice care la două luni de la intrarea în vigoare nu se aplică peste tot pentru că nu are norme de aplicare şi, nimeni, dar absolut nimeni, nu are habar cum funcţionează această lege, dacă este echitabilă, dacă poate fi aplicată în toate sectoarele, dacă anexele legii acoperă toate funcţiile din organigrama actuală a instituţiilor ne arată că s-a mai dat o lege, s-a mai bifat un punct pe “to do list”, iar, de aici încolo “Dumnezeu cu mila!”.

După ce au dezbinat bugetarii cu legea salarizării unice, acum încearcă să dezbine pensionarii, provocându-i pe unii împotriva celorlaţi – profesorii contra militarilor, militarii împotriva magistraţilor, funcţionarii împotriva parlamentarilor, toţi împotriva bugetarilor. Mai mult decât atât, guvernanţii încearcă să inducă un egalitarism forţat la care foarte mulţi cetăţeni aderă. În concepţia lor privind sistemul de pensii , nu contează studiile, nu contează ce a făcut un salariat toată viaţa, nu contează în ce condiţii a muncit o viaţă întreagă, nu contează că un individ a stat 30 de ani la un ghişeu mulţumindu-se să numere nişte hârtii sau că un altul şi-a riscat viaţa în stradă sau în diverse misiuni, nu contează că unii oameni s-au pregătit pe toată durata carierei, că au avut responsabilităţi mari, că au lucrat 30 de ani în tură, că au salvat vieţi, nimic nu mai contează, pensionarii trebuie să fie egali, toţi trebuie să ia o pensie normală care să nu depăşească 3000 de lei. Acesta pare a fi singurul principiu pe care guvernanţii îl cunosc şi pe care vor să-l aplice.

Astfel, puţini români cred în capacitatea actualei clase politice de a face ceva serios, trainic şi echitabil şi nu pentru că nu vor, ci pentru că nu ştiu, habar nu au şi ce este mai periculos, ei improvizează  în permanenţă şi mint fără încetare.

Această situaţie face mai impunător monumentul amatorismului la care lucrează politicienii noştri din 1989 încoace şi ne confirmă faptul că de 20 de ani trăim sub zodia improvizaţiei.

Vezi şi abordarea guvernanţilor în privinţa alocaţiilor pentru copii!

One Response to Piei, Şeitane! – 2 – Pensiile nesimţite

  1. cristina spune:

    Statul nu ar trebui sa se amestece in treaba pensiilor. Trebuie sa lase oamenii sa-si planifice cum cred ei de cuviinta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: