Piei, Şeitane! – 1 – Alocaţiile pentru copii

Mai vreţi alocaţii pentru copii?
Mai vreţi alocaţii pentru copii?

În primul rând vreau să precizez că seria de articole „Piei, Şeitane!” este inspirată în special de ideile pe care ministrul cu acest nume le-a aruncat pe piaţă şi nu (numai) datorită înţelesului pe care numele său îl mai are. Poate că a emis aceste inepţii pentru a le testa gradul (sau lipsa) de popularitate, poate că aşa funcţionează acest guvern, cu idei trăsnite pe care fiecare ministru le scoate din burtă, fără nici o bază, fără nici o fundamentare. Dar uitându-ne la alba-neagra pe care zilnic ne-o prezintă în mass-media nu poţi să nu te cruceşti.

Ajungi să te miri că Şeitan nu s-a gândit să dea alocaţii în funcţie de greutatea sau de scorul APGAR obţinut de copil la naştere. Are peste 3,5 kg, … cam dolofănel, merge să ia şi o alocaţie mai mică, a luat 10 la naştere, se descurcă el … s-a născut prematur – nici o alocaţie! şi dăm părinţilor şi factura de la incubator, că s-a consumat prea multă energie. Gemeni? La revedere … jumătate de alocaţie per copil.

Dacă îi întrebi cât s-ar economisi cu eliminarea alocaţiilor pentru copiii ai căror părinţi au venituri mari, ridică din umeri. Dacă îi întrebi ce prevede programul de guvernare legat de alocaţii, habar n-au. Dacă ar fi în campanie ar striga din toţi rărunchii că vor mări alocaţiile. Dar aşa … caută cu disperare bani pentru buget şi se joacă de-a declaraţiile.

În ultimele două luni ale anului Camera Deputaţilor a primit trei proiecte legislative aprobate de către Senat, privind alocaţia de stat pentru copii, unul pe 4 noiembrie şi altele două (culmea!) pe 14 decembrie. Primul proiect prevedea plata diferenţiată a alocaţiilor de la 25% din valoarea salariului minim pe economie pentru copiii care provin din familii cu venituri mai mici de 1500 de lei, până la 5% pentru copiii care provin din familii cu venituri peste 6000 de lei. Adoptat de senat la 27 octombrie 2009 (înainte de alegeri), s-a ales praful de el.

Celelalte două, din 14 decembrie (după alegeri) futuriste de-a dreptul. Unul dintre ele propune mărirea cuantumului alocaţiei de stat pentru copii la 200 de lei lunar, iar cealaltă mărirea cuantumului alocaţiei de stat pentru copii la 85 de lei lunar, aceasta dorindu-se de către iniţiatori să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2010. Nici despre astea nu o să mai auzim prea curând, se înţelege. Nici nu mai luăm în seamă faptul că după ce că mai mult stau în campanii electorale şi mulţi au o prezenţă mediocră la parlament, mai au şi câte 3 proiecte legislative pe aceeaşi temă, în doar 2 luni. Organizare, frate!

Ah, şi colac peste pupăză, avizul guvernului, pentru toate cele trei cazuri a fost negativ, evident. Fără prea mult efort. La două dintre ele mesajul este luat cu copy-paste, nu s-a deranjat nimeni să nuanţeze pentru cazul specific. Şi uitând că au ieşit din campanie, în avizul negativ dat de dl. Boc au ţinut să precizeze că „majorarea alocaţiei de stat pentru copii este prevăzută în Programul de guvernare 2009-2012, care prevede creşterea alocaţiei de stat la suma de minim 200 lei, majorare ce se va realiza treptat în perioada 2009-2012, ţinându-se cont şi de contextul economic al ţării”.

Ce reiese? Că datorită contextului economic al ţării, de care se ţine cont, majorarea va fi făcută probabil înainte de campania electorală din 2012 sau şi mai bine, vor fi promise doar, dacă vor fi (re)aleşi.

Poate că totul a fost însă regizat. Sperie-i pe fraieri că e posibil ca unii să nu mai primească alocaţii şi le închidem gura cu majorările pe care le-am promis în campanie şi ni le-am asumat în programul de guvernare şi despre care ai naibii idioţi nu au uitat! Boc se încordează puţin la Şeitan căvorbeşte gura fără el şi că nu aşa au hotărât, bazându-se că puţini vor şti de avizările negative ale majorărilor şi că puţini vor crede că lor nici prin cap nu le trece să majoreze prea curând vreo alocaţie. Doar e criză, ce naiba! Fiţi solidari! Fiţi optimişti, cum ne-a învăţat de revelion preşedintele ţării!

One Response to Piei, Şeitane! – 1 – Alocaţiile pentru copii

  1. cristina spune:

    Prostie mare alocatiile astea. Neconstitutional. Apoi de cind e de datoria guvernului si nu a parintilor sa aiba grija de copii?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: