Boc a dat pe Google. Bine că nu a luat.

Boogle

Boogle

Într-o bună zi, primul ministru al ţării s-a dus frumos la birou, şi-a luat o cafeluţă şi s-a gândit el cum să-l spargă (la nivel de argumente, evident) pe Geoană. Pe cumnatul lui Geoană. Şi pe partidul lui Geoană, care deşi s-au retras de la guvernare, au pierdut (din motive violet) alegerile şi acum ne plictisesc cu o întreagă tevatură harababuristică legată de un biet congres intern, l-au lăsat înşurubat pe domnu’ Costea la bancă, cu un contract beton până în septembrie 2012 şi cu un salariu de peste 20000 de euro (fără alte stimulente). Şi pe care dacă ar dori să îl dea afară, cum au făcut cu toţi şefii de deconcentrate şi alte instituţii ale statului, ar trebui să îl plătească cu vreo 750.000 de euro despăgubiri, pentru că a fost prevăzător şi a scris frumos la contract că dacă e dat afară înainte de expirarea contractului, trebuie să primească „o compensaţie de încetare egală cu valoarea remuneraţiilor lunare stabilite prin contract, datorate până la data expirării duratei mandatului, dar nu mai puţin de şase remuneraţii brute„.

Probabil că atunci i-a venit în cap să compare salariul acestuia cu salariile altor directori de bănci. Bănci profitabile. Da’ era greu, că de unde să găsească el, săracul, informaţiile… S-a gândit chiar să-l compare cu salariul guvernatorului Băncii Naţionale. Dar cum, cum?

A deschis ghidul rapid al membrului de partid şi ce i-a sărit în ochi „… despre păpădie şi salată orice copil, dacă intră pe Google, află cum e cu păpădia şi salata. Dacă vrea să ştie despre istoria antică, Herodot, intră pe Google”.

Boon! Minunat! Şi a intrat pe Google. Şi a dat căutare după salariul guvernatorului BNR. Nu ştim cum. Putem doar să încercăm: „salariul guvernatorului BNR”, „salariu Mugur Isărescu” şamd.

Rezultatele diverse … din diverşi ani. O sumară selecţie ne conturează o imagine mai clară:

 • 2005: Salariul lui Mugur Isărescu, 6.200 de euro pe lună
 • 2007: Mugur Isărescu are un salariu de cinci ori mai mare decat Traian Băsescu (7300)
 • 2008: Isărescu şi-a pus salariul la secret (7400)
 • 2008: Mugur Isărescu, plătit mai prost decât şeful Băncii Centrale Europene (7500)

Deci în 2005, un salariu de 6200 de euro, în 2007, 7300 de euro, în 2008 – 7400 de euro sau 7500 de euro, în funcţie de cei care calculau. Derută completă.

Eh, dar până acum căutasem pe metoda Boc.

Mai bine, îmi zic, caut informaţia pe site-ul BNR, la declaraţii de avere.

Caut. Găsesc. Surpriză.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României a refuzat să-şi mai treacă, începând din 2007, în declaraţiile de avere completate şi postate pe site-ul institutiei, salariul pe care îl primeşte. În dreptul rubricii „venituri din salarii”, Mugur Isărescu a scris „conform fişei fiscale”, ceea ce, datorită faptului că Fiscul nu poate divulga publicului date despre veniturile persoanelor fizice, conduce la transformarea în secret a salariului acestuia. În ultima declaraţie care conţinea sume afişată pe site, venitul câştigat din salariul de la BNR a fost de 297.722 de lei pentru 2006, ceea ce înseamnă, un venit lunar mediu de peste 7.000 euro. În 2006.

Mă rog, deşi nu a făcut acest lucru şi deşi nu a făcut nici alte lucruri care probabil că sunt la îndemâna unui prim ministru, a mers frumuşel la televiziunea preferată şi ne-a comunicat că „Eu l-am apreciat întotdeauna pe guvernatorul BNR. El poate să-şi pună ce venit doreşte, dar s-a raportat la decenţă, la bun-simţ, la ce înseamnă mult mai puţin decât alţi guvernatori de bănci centrale din lume şi are undeva, din câte am văzut eu, am dat pe Google, are undeva între 5-7.000 de euro”

După ce am repetat tot acest demers al primului ministru, demers destul de consumator de timp, am rămas cu câteva nelămuriri totuşi:

 1. Să fi rămas Isărescu la salariul din 2006, deşi a fost şi medaliat de preşedinte cu cea mai înaltă distincţie a statului român, Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan? Deşi nu mă interesează foarte mult, tind să nu cred.
 2. Ditamai primul ministru al ţării, dincolo de faptul că ar avea, poate, alte mijloace pentru a obţine aceste informaţii, să stea el şi să piardă atâta timp doar pentru a spune aşa o frecţie la B1TV? Nu o avea şi el măcar o secretară căreia să îi delege aşa misiune importantă, de a căuta pe Google salariul lui Isărescu?
 3. O şti Boc despre obligativitatea afişării declaraţiilor de avere (şi interese) pe site-urile instituţiilor?
 4. Aşa or căuta guvernanţii noştri minunaţi toate informaţiile pe care îşi bazează afirmaţiile? Aşa îşi argumentează măsurile pline de profesionalism pe care le iau pentru scoaterea României din criză, pentru stabilirea taxelor, pentru reducerea de personal şamd? Aşa cred …
 5. Mă zgârie puţin şi acea afirmaţie „poate să-şi pună ce venit doreşte”. Pe lângă că ANI a spus că e ilegal să „îţi pui” în declaraţie sintagma „conform fişei fiscale”, afirmaţia lui Boc sună tot cam ilegal …Eh, dar poate că a vrut să spună că îşi poate stabili orice salariu doreşte … Asta e altceva.

Şi-uite aşa ne-am mai jucat o dată cu Google, întru educaţia noastră de tinichigii în devenire. Şi cu gândul la Boc, să îl parafrazăm pe Videanu „Nu trebuie să ştii cine e Isărescu ca să îl cauţi pe Google. Îi scrii numele şi afli tot”.

2 Responses to Boc a dat pe Google. Bine că nu a luat.

 1. snake spune:

  intamplator nu suntem toti prosti asa cum ne vad guvernantii. as intreba ANI (corupta la randul ei) de ce n-are nimic de zis in cazul Isarescu? n-as fi avut nimic de comentat daca era publicata si fisa fiscala, dar asa… am mari indoieli ca venitul mult prea laudatului guvernator este doar de … umila suma de 7000 euro/luna! jenant!

 2. Another spune:

  Emil Boc, mini-premierul Boocgle!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: