Ce NU fac românii …

A face sau a nu face ceva

A face sau a nu face ceva

Azi sunt într-o dispoziţie zen, motiv pentru care am o abordare de genul „Nu întreba ce poate face Boc pentru tine, întrebă-te ce poţi face tu pentru o societate mai bună”.

Românii se plâng mereu că politicienii sunt incompetenţi, că nu fac nimic pentru bunul mers al lucrurilor, dar ei continuă să îi voteze, se plâng tot timpul că autorităţile ignoră nevoile cetăţenilor, că nu fac nimic pentru oraşele lor,  … românii se plâng, dar atât, fără a face nimic pentru a urni lucrurile în direcţia bună.

Ce poate face fiecare român pentru ca România să meargă mai bine, pentru ca societatea să se apropie de un soi de normalitate? Ce putem face fiecare?

Am putea încerca un exerciţiu de corectitudine, să cerem bon la alimentară, la restaurant, în maxitaxi, să cerem facturi la munte sau la mare când ne cazăm în altă parte decât la hotel, să nu mai cumpărăm ţigări sau băutură de contrabandă, să nu mai dăm şpagă poliţaiului, ci să plătim amenda, să acceptăm acordarea acelor puncte şi să încercăm data viitoare să nu mai greşim, să nu mai dăm şpagă asistentei, doctorului sau funcţionarului, să înţelegem că dacă am greşit trebuie să şi plătim pentru asta, să nu încercăm imediat după ce am trecut peste linia dublă şi am fost prinşi să sunăm şeful poliţaiului, judecătorul sau avocatul cunoscut. Am putea să încercăm colectarea selectivă a gunoiului, să nu mai aruncăm ambalajul de ciocolată, pachetul de ţigări, sticla de suc sau orice gunoi pe stradă, în pădure sau în vârful muntelui. Am putea să respectăm legile, iar când apare una să nu ne gândim în primul rând cum să o ocolim, am putea să reacţionăm atunci când un  mitocan îşi bate joc de noi, fie el funcţionar, mecanic auto, şofer de autobuz, asistentă, chelner, politician etc.

Ar fi multe de făcut într-o societate imperfectă, iar datoria noastră este să încercăm să facem ceva. Este trist că, de multe ori, toate eforturile noastre se lovesc de incompetenţa celor care au posibilitatea de a contribui decisiv la schimbarea în bine a acestei societăţi, care ar trebui să identifice marile probleme şi să găsească soluţii. Este trist când colectezi selectiv gunoiul şi nu ai unde să-l arunci, este foarte trist când reclami o problemă la OPC şi ţi se spune că nu are rost pentru că şi-aşa sunt prea multe sesizări, când încerci să faci o afacere şi-ţi ia statul pielea de pe tine, când urmezi calea normală pentru a rezolva un lucru şi te loveşti de tot felul de piedici.

Este frustrant când o mare parte din ce faci pe firmă trebuie să dai statului, că abia trăieşti de pe o zi pe alta, dar trebuie să plăteşti impozitul forfetar în timp ce fratele preşedintelui este naşul unui om care aruncă cu bani (bani a căror sursă nu o ştie nimeni, bani negri, neimpozitaţi) în manelişti care nu plătesc niciodată impozite, dar care ne sfidează cu vilele lor de prost gust şi cu maşinile lor de lux, omniprezenţi pe toate posturile tv, este frustrant când preşedintele şi soţia sa petrec în compania acestor indivizi în faţa televiziunilor.

Sunt multe nereguli în ţara asta, multe lucruri se întâmplă anormal, este grav că nimeni nu se gândeşte la ţară, la români, dar, tocmai de aceea, este de datoria noastră, a tuturor să încercăm să facem ceva pentru că dacă noi nu vom încerca, nimeni nu o va face.

Reclame

2 Responses to Ce NU fac românii …

  1. socolenco spune:

    Cred ce ai scris aici se refera si la Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: