Ce au făcut parlamentarii de Constanţa într-un an de mandat?

Parlamentarii de Constanţa

Parlamentarii de Constanţa

Avem 10 deputaţi şi 4 senatori de Constanţa. După un an de mandat şi mai ales, după sesiunea septembrie – decembrie 2009, care a fost practic înjumătăţită de campanii electorale, dezbateri futile, moţiunea de cenzură care a condus la căderea guvernului şi tot felul de alte evenimente … ne-am propus să vedem ce au făcut aceştia, cât de mult se reflectă votul uninominal primit în activităţile desfăşurate, cât de des s-au prezentat la locul de muncă şamd.

Activităţile pe care parlamentarii, în general, ar trebui să le desfăşoare pot fi clasificate după funcţiile constituţionale ale activităţii acestora, în activităţi de legiferare (propuneri legislative, amendamente, voturi), activităţi de reprezentare (petiţii şi audienţe, întâlniri politice cu reprezentanţi ai circumscripţiei sau ai domeniului de activitate al comisiilor din care fac parte parlamentarii, adunări sau alte activităţi) şi activităţi de verificare şi contrapondere (întrebări şi interpelări, declaraţii politice şi moţiuni, investigaţii şi/sau alte activităţi în comisiile parlamentare).

În cadrul parlamentului instaurat după scrutinul uninominal din noiembrie 2008, Constanţa are 10 deputaţi şi 4 senatori. Conform informaţiilor de pe site-urile Camerei Deputaţilor şi Senatului, activitatea parlamentarilor constănţeni, la un an de la începerea mandatului se prezintă astfel:

Topul deputaţilor – declaraţii politice

Deputat Colegiu Partid Declaraţii politice
Gheorghe Dragomir 1 PNL 25
Constantin Chirila 4 PD-L 23
Mihai Lupu 2 PNL 16
Maria Stavrositu 10 PD-L 11
Manuela Mitrea 8 PSD+PC 8
Zanfir Iorgus 5 PD-L 8
Antonella Marinescu 9 PSD+PC 2
Eduard-Stelian Martin 6 PSD+PC 0
Ileana Cristina Dumitrache 3 PSD+PC 0
Matei Radu Bratianu 7 PSD+PC 0

Astfel, deputatul PNL Gheorghe Dragomir conduce în topul declaraţiilor politice, acestea însă fiind consemnate conform materialelor depuse la secretariatul de sedinţă, ceea ce înseamnă că nu au fost susţinute în plen. Singurii care au susţinut în plen câte două dintre declaraţiile „adunate” sunt deputaţii Mihai Lupu, PNL şi Constantin Chirilă, PD-L. Pe ultimul loc, fără nici o declaraţie politică, se află trei reprezentanţi ai PSD+PC, deputaţii Eduard-Stelian Martin, Ileana Cristina Dumitrache şi Matei Radu Bratianu. Subiectele declaraţiilor politice sunt, în general, legate de probleme de ansamblu, mai puţin direcţionate către colegiile pe care deputaţii le reprezintă.

Topul deputaţilor – propuneri legislative

Deputat Colegiu Partid Propuneri legislative
Constantin Chirila 4 PD-L 50
Matei Radu Bratianu 7 PSD+PC 20
Gheorghe Dragomir 1 PNL 18
Maria Stavrositu 10 PD-L 11
Manuela Mitrea 8 PSD+PC 9
Eduard-Stelian Martin 6 PSD+PC 8
Zanfir Iorgus 5 PD-L 8
Ileana Cristina Dumitrache 3 PSD+PC 5
Mihai Lupu 2 PNL 3
Antonella Marinescu 9 PSD+PC 2

Deputatul PD-L, Constantin Chirilă deţine locul fruntaş, cu 50 de propuneri legislative, iar deputata PSD+PC Antonella Marinescu se află în coada clasamentului, cu doar 2 propuneri, însă legile propuse de deputaţii constănţeni (şi nu numai) sunt în majoritate legi propuse în colaborare cu alţi parlamentari, ceea ce, de asemenea, face ca acestea să nu aibă legătură cu colegiile reprezentate de deputaţi.

Topul deputaţilor – întrebări, interpelări

Deputat Colegiu Partid Întrebări, interpelări
Manuela Mitrea 8 PSD+PC 12
Ileana Cristina Dumitrache 3 PSD+PC 12
Mihai Lupu 2 PNL 10
Constantin Chirila 4 PD-L 9
Gheorghe Dragomir 1 PNL 5
Maria Stavrositu 10 PD-L 3
Zanfir Iorgus 5 PD-L 2
Eduard-Stelian Martin 6 PSD+PC 1
Antonella Marinescu 9 PSD+PC 0
Matei Radu Bratianu 7 PSD+PC 0

Deputatele PSD+PC, Manuela Mitrea şi Ileana Cristina Dumitrache sunt pe primul loc la adresarea de întrebări şi interpelări reprezentanţilor guvernului, cu câte 12 intervenţii, iar la polul opus se află tot doi deputaţi PSD+PC, Antonella Marinescu şi Matei Radu Bratianu, fără nici o interpelare.

Deputaţii PNL Gheorghe Dragomir şi Mihai Lupu mai au la activ şi 8 moţiuni depuse.

Recent, Institutul pentru Politici Publice (IPP) a dat publicităţii un raport de analiză a activităţii parlamentare în sesiunea septembrie – decembrie 2009. Raportul cuprinde informaţii actualizate privind prezenţa deputaţilor şi senatorilor la lucrările din plen şi din comisii, iniţiativele legislative propuse, declaraţiile politice realizate de la începutul legislaturii, precum şi situaţia interpelărilor/întrebărilor adresate Cabinetului, precizând că această sesiune „a stat sub semnul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale, fapt care a afectat functionarea în regim normal a multora dintre activitatile Parlamentului”.

Am încercat să scoatem din acest raport doar elementele care vizau parlamentarii de Constanţa, relativ la aspectele analizate. Astfel, în sesiunea septembrie – decembrie 2009:

Prezenţa la voturile finale din plenul Camerei Deputaţilor

Colegiu Partid VF Prezenţa
Gheorghe Dragomir 1 PNL 168 156 92,9%
Constantin Chirila 4 PD-L 168 133 79,2%
Manuela Mitrea 8 PSD+PC 168 131 78,0%
Antonella Marinescu 9 PSD+PC 168 112 66,7%
Eduard-Stelian Martin 6 PSD+PC 168 91 54,2%
Ileana Cristina Dumitrache 3 PSD+PC 168 88 52,4%
Mihai Lupu 2 PNL 168 69 41,1%
Matei Radu Bratianu 7 PSD+PC 168 68 40,5%
Zanfir Iorgus 5 PD-L 168 58 34,5%
Maria Stavrositu 10 PD-L 168 56 33,3%

Prezenţa la voturile finale din plenul Senatului

Colegiu Partid VF Prezenţa
Mircea Marius Banias 4 PD-L 212 109 51%
Nicolae Moga 2 PSD+PC 212 104 49%
Puiu Hasotti 1 PNL 212 85 40%
Alexandru Mazare 3 PSD+PC 212 47 22%

În ce priveşte prezenţa la comisii, deputatul Eduard Martin, PSD+PC, membru al Comisiei de buget finanţe şi bănci, a avut două absenţe din 16 şedinţe, deputata Maria Stavrositu, PD-L, membră în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă şi sport a lipsit la două din cele 8 şedinţe pentru care există detalii din cele 20 de şedinţe care au avut loc, iar deputatul Matei Brătianu, PSD+PC, membru al Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, a avut trei absenţe, din 7 şedinţe pentru care există detalii, din cele 15 şedinţe ţinute.

Una dintre concluziile raportului IPP, referitoare la adresarea interpelărilor şi întrebărilor membrilor Guvernului este demnă de consemnat: „IPP îsi manifesta îngrijorarea legata de preluarea unor serii de atributii de partid de opozitie de catre PDL. Concret, parlamentarii PDL continua sa fie prezenti în topurile celor mai prolifici parlamentari ce interpeleaza propriile ministere, fapt aparent inexplicabil etc. Institutul considera ca astfel de actiuni nu fac decât sa demonstreze lipsa unui dialog continuu între institutiile statului si mai ales între politicieni ce apartin aceluiasi partid politic”

Şi concluzia legată de declaraţiile politice ne dă o dimensiune asupra însemnătăţii efortului parlamentarilor de a le creiona şi susţine: „În opinia IPP, Parlamentul României nu este privit ca un for de discutie autentic, în care liderii partidelor parlamentare sa se foloseasca de aceasta prerogativa pentru a da nastere unor dezbateri autentice cu privire la teme de interes real”.

Astfel, cu prezenţa stăm aşa şi aşa, cu activităţile în cadrul Parlamentului, stăm tot aşa şi aşa … iar subiectele abordate de către parlamentarii constănţeni în exercitarea mandatului lor au şi nu prea au legătură cu colegiile pe care le reprezintă … Cât despre activitatea din teritoriu … aceea nu este niciodată monitorizată de nimeni.

Şi după o lungă şi bine-meritată vacanţă, iată că azi mai începe o sesiune …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: