Legile la români: ordinare, organice şi … facultative

Unde-i lege, e şi tocmeală

Unde-i lege, e şi tocmeală

Teoria dreptului împarte legile în organice şi ordinare. România ar putea patenta cu succes o a treia categorie de legi … legile facultative.

Din această categorie, exemplul suprem a fost oferit de Parlament, Guvern şi Preşedinte care după ce au propus, votat în unanimitate şi promulgat legea salarizării personalului din educaţie au hotărât, tot toţi, în comun acord, să nu se pună în aplicare.

O altă lege facultativă este cea privind fumatul în spaţiile publice închise conform căreia, începând cu 1 ianuarie 2009, în restaurante şi baruri, spaţiile pentru fumat vor reprezenta maximum 50% din suprafaţa spaţiului alocat clienţilor, fumatul va fi permis numai în camere exclusiv dedicate acestui scop, ventilate, şi care să nu fie spaţiu de tranzit sau de acces. În câte localuri am intrat începând cu această dată am văzut mai mult cum nu se respectă această lege, decât cum se aplică.

Tot legat de fumat, există o lege prin care este interzisă vânzarea produselor din tutun către minori sau vânzarea acestora la bucată. Am văzut nenumărate exemple de încălcare a acestei legi. Majoritatea chioşcurilor sau a magazinelor non-stop procedează aşa.

Legea privind declararea averilor este şi ea pusă în aplicare aşa cum crede fiecare, fără a se (măcar auto)sesiza cineva. Declaraţiile de avere ale politicienilor sunt o mare păcăleală. Politiceni putred de bogaţi, care probabil nici nu îşi pot justifica averile, insultă inteligenţa tuturor, cu excepţia celor care trebuie să controleze aceste declaraţii, declarând cât sunt ei de amărâţi, că-ţi vine să faci o chetă să-i ajuţi cu nişte bănuţi.

Tot conform legii, prefectul este un înalt funcţionar public care ar trebui să aibă studii de administraţie, ar trebui să-şi obţină postul în urma unui concurs naţional şi nu ar trebui să depindă de schimbarea Guvernului, deoarece este un manager, nu un om politic. Această lege a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2006. A fost pusă în aplicare până acum? Nu. Când şi numirea portarului de la şcoală se face pe criterii politice, ei afirmă că prefecţii sunt apolitici. Cu toate acestea după alegeri, este schimbat şi prefectul. Şi atunci, despre ce vorbim?

Aceasta este legea la români. Ea este ignorată sau, mai bine spus, sfidată, de cei care o propun, o votează, de cei care o promulgă, de cei care trebuie să o pună în aplicare, de cei care trebuie să vegheze la aplicarea acesteia, pe scurt, de toată lumea.

Acestea sunt doar câteva exemple, dar cred că sunt relevante pentru ceea ce înseamnă în România lege – spiritul sau litera ei, instituţiile statului, unanimitate, legislativ, executiv, Uniunea Europeană, acquisul comunitar etc. Într-o ţară în care puţine lucruri mai sunt obligatorii, totul este facultativ, inclusiv legea.

2 Responses to Legile la români: ordinare, organice şi … facultative

 1. Gicu spune:

  1. Prefectul este numit de Guvern (art. 19 alin. 1 şi 2) … sunt apolitici (demisionează din partide, la fel ca şi preşedinţii) au statut de înalt funcţionar public, dar au altfel de regim decât restul funcţionarilor.
  2. Chestia aia cu declaraţiile de avere … caută cazul Eugen Nicolaescu, acum în zilele astea a fost sesizată ÎCCJ de către ANI …
  3. La cluj se cam respectă treaba cu fumatul… nu în totalitate, dar până nu se încep inspecţii calumea şi 1 2 amenzi nu se stresează nici dracu:)

  În rest e bun articolu… interesante opinii!

 2. Antiignorantu spune:

  vor plati insutit………. daca nu si revin……….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: