Un început greşit al unor miniştri: mişto!

Comunicare politică: mişto

Comunicare politică: mişto

Ascultându-i pe politicienii noştri în ultima perioadă, mi-am amintit de sora mea care, atunci când era mică avea mereu ceva de comentat la ceea ce spunea mama, iar replica finală era “De ce am gură? Să vorbesc, nu?”. Pe acest principiu cred că merg şi politicienii români, adică dacă au gură, de ce să nu vorbească şi, ca întotdeauna, în ultimul timp am avut câteva exemple ce pot fi încadrate la categoria a vorbi fără a gândi. Este posibil ca în unele cazuri să fie vorba despre strategia “aruncă ştirea pe piaţă să vezi cum reacţionează lumea”, dar cred că în cele mai multe cazuri este vorba despre lipsă de profesionalism, despre neseriozitate, despre amatorism şi nepăsare etc.

Sunt mai jos câteva exemple de astfel de declaraţii:

•           Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu: “Există un program pentru circa 100.000 de disponibilizări care va fi aplicat de instituţiile din sectorul bugetar”.

•           Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, întrebat cum s-a ajuns la această cifră: “Nu comentez. Nu vă pot spune nici din ce domenii vor fi făcute disponibilizări”

•           Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat reducerea cu 15.000 a posturilor din învăţământul preuniversitar.

•           Un lider sindical anunţa că există această posibilitate deoarece vor fi daţi afară portarii şi contabilele (va fi pusă câte o contabilă la cinci şcoli) – întrebare – aceştia sunt cadre didactice, astea sunt reducerile din învăţământ?

Nu se gândesc că a vorbi despre sute de mii de disponibilizări fără a şti de unde, cum şi când vor fi făcute, este o dovadă de inconştienţă, amatorism şi, de ce nu, nepăsare, având în vedere efectul psihologic pe care îl are o astfel de declaraţie asupra multor români.

•           Elena Udrea, a spus că s-a gândit la construirea unui teren de golf lângă Capitală, şi anume la Snagov. Aici, precizează ea, există deschidere din partea primăriei locale, care vrea să pună la dispoziţie terenul. “Este o idee pe care am avut-o pornind de la faptul că foarte mulţi iubitori de golf preferă să meargă în Ungaria şi Bulgaria să facă turism acolo”.

Ea, Udrea, vrea teren de golf când sunt staţiuni întregi în România lăsate în paragină, când nu avem drumuri, când servicile sunt jenante în raport cu preţul cerut, cînd avem o ţară superbă, ea vrea teren de golf că aşa au bulgarii şi ungurii. Nu se gândeşte să dezvolte o strategie prin care să fructifice ceea ce avem, ci vrea să facem ce au alţii. Bine că nu vrea să aducă pinguini, cămile sau să construiască vreo piramidă, un turn Eiffel sau cine ştie ce altceva.

•           Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke: “Intenţionăm introducerea unei taxe pe fast food, dulciuri, băuturi carbogazoase pentru susţinerea unor programe naţionale de sănătate.”

Care fast food? Care dulciuri? Câţi bani vor veni la buget? Care va fi impactul acestor taxe? În ce programe naţionale de sănătate vor ajunge aceşti bani? Acestea mi se par întrebări la care ministrul trebuia să aibă răspuns înainte să deschidă gura.

•           Ministrul Muncii, Mihai Şeitan: Cei plătiţi exclusiv pe contracte de drepturi de autor şi convenţii civile şi nu au contracte de muncă ar putea plăti CAS, prin introducerea unei prevederi în noua lege a pensiilor.

Nu se gândesc că a vorbi despre noi taxe când oamenii de afaceri nu mai ştiu cum să se descurce, când mulţi salariaţi şi pensionari trăiesc de pe o zi pe alta, în condiţiile în care nu ştii câţi bani vor aduce acele taxe, ce impact vor avea acele taxe reprezintă o crasă lipsă de profesionalism.

Câţi oameni afectează, cum se va proceda, începând cu ce dată, care este scopul acestei măsuri? Aceste răspunsuri trebuiau să însoţească declaraţia domnului Şeitan.

Premierul, Emil Boc, a reacţionat pertinent de această dată amendând declaraţiile iresponsabile ale miniştrilor săi:

•           Lansarea cifrei de 100.000 bugetari concediaţi a fost un început greşit de mandat al “unor miniştri”, cărora li s-a reproşat că s-au pronunţat pe această temă înaintea unei analize în Guvern.

•           Posibilitatea ridicării excepţiei de la plata CAS pentru sume provenind din drepturi de autor reprezintă doar o ipoteză de lucru lansată de miniştri fără experienţă politică.

Pot să înţeleg că miniştrii nu fac foarte multe lucruri bune, că sunt incompetenţi, că sunt nepricepuţi sau lipsiţi de experienţă, dar nu pot să înţeleg de ce vorbesc fără să gândească. De ce nu tac? De ce nu se gândesc de două ori înainte să facă afirmaţii cu asemenea impact social?

Unii au firmat că domnul Vlădescu a venit în această poziţie pentru că vrea să ajute România şi nu pentru că are nevoie de o slujbă sau de un salariu. Probabil toţi miniştrii au traiul asigurat pentru ei şi încă trei generaţii. De aceea, poate că ar fi mai bine dacă ne-ar conduce oameni cărora le pasă de slujba lor, nişte oameni motivaţi care îşi iau rolul în serios şi care chiar vor să muncească.

Închei această trecere în revistă a mostrelor de comunicare din spaţiul public românesc cu un exemplu relevant pentru nivelul la care s-a ajuns în acest domeniu: dialogul prin intermediul presei dintre ministrul de finanţe, domnul Sebastian Vlădescu, absolvent al Academiei de Studii Economice -Facultatea de Comerţ şi al unor studii post-universitare la Meryl Linch SUA, specializarea Pieţe de capital, investiţii directe şi consilierul pe probleme de comunicare în ministerul Finanţelor, domnul Andrei Gheorghe, absolvent al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine (secţia rusă-engleză), Universitatea Bucureşti.

•           Sebastian Vlădescu “Pe un individ care stătea afară şi comenta totul l-am convins să vină la Ministerul Finanţelor, iar după trei zile era terminat, era muci, nu se mai ţinea pe picioare.”

•           Andrei Gheorghe: ”Până la urmă Sebastian Vlădescu are dreptate că eram muci. Este istovitor. Dar în acelaşi timp este teribil de interesant… E foarte mişto.”

Plastic, elevat … Ce mai … minunat, nu-i aşa?

5 Responses to Un început greşit al unor miniştri: mişto!

 1. harlau625 spune:

  Stiu ca nu este motiv de ras, insa poanta cu reduceri de sezon a fost nostima ( reduceri la salarii,pensii etc.) Am locuit 9 ani in M.Kogalniceanu si Constanta si inca mai am nostalgii cand ma gandesc la acest frumos oras. Imi place cum scrieti cu permisiunea dv. voi mai vizita acest blog. Cu bine si…la vara cald!

  • inconstanta spune:

   multumim pentru aprecieri si va asteptam cu drag …
   cat despre Constanta, s-au schimbat multe ..
   eu care locuiesc aici am nostalgii despre Constanta copilariei mele …

 2. snake spune:

  da, da… si? ramane la stadiu de constatare, nimic mai mult! exista o nevoie imperioasa de scandal si circ pt a indrepta atentia catre subiecte lipsite de importanta, la fel cum a fost subiectul „flacarii violet”! pai de asta ii pasa romanului? nu! romanul moare de foame si se ingroapa in datorii! cui ii pasa?

 3. antiignorantu spune:

  unii se vor ascunde ca sobolanii……….. unii …

 4. Hobbitul spune:

  pe mine nu mara acest lucru, m-ar fi mirat, chiar uimit, reversul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: