Reforma la (unii) români

La unii se (mai) pot cumula pensiile si salariile

La unii se (mai) pot cumula pensiile si salariile

Una din cele mai trâmbiţate legi propuse de Boc a fost legea privind interzicerea cumului pensiei cu salariul. Au fost înfierate salariile şi pensiile nesimţite. A fost făcută legea, a fost asumată răspunderea pentru ea, a fost promulgată şi s-au făcut multe valuri.  Perfect! Bravo, domnilor guvernanţi! Bravo, domnilor politicieni!

Bravo şi membrilor Curţii Constituţionale, apărătorii democraţiei din România, cea de-a treia putere în stat! Aceştia au decis, cu majoritate de voturi, că „Legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional este constituţională în măsura în care prevederile Capitolului IV din lege nu se referă la persoanele pentru care durata mandatului este stabilită expres prin Constituţie„, cu alte cuvinte, este interzis cumulul pensiei cu salariul pentru toţi cei care au o pensie de peste 17 milioane de lei vechi, cu excepţia noastră (membrii CCR), a parlamentarilor, şefului statului, membrilor CSM şi ai Curţii de Conturi.

Astfel s-a demonstrat, din nou, că legea este pentru cei mici, pentru cei mulţi şi că nu vom putea scăpa niciodată de cea mai mare boală a sistemului legislativ, a legilor româneşti – excepţiile. Întotdeauna vor exista unii care sunt mai egali decât ceilalţi în faţa legii şi, din păcate, mereu aceiaşi (parlamentari, şeful statului, membrii CCR, CSM, ai Curţii de Conturi), indiferent ce prevede Constituţia  României la art.16, alin.(1): Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

Cu toate acestea, primul-ministru Emil Boc, la finalul şedinţei Executivului din 2 septembrie 2009, declara că “după intrarea în vigoare a legii asupra căreia ne vom asuma răspunderea, nimeni nu va mai putea cumula la stat pensia cu salariul, dacă are o pensie în plată mai mare de 17 milioane de lei vechi.”, iar preşedintele Traian Basescu declara pe 19 octombrie că, dacă legile pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament vor fi declarate neconstituţionale de catre CCR, „se complică enorm relaţia cu FMI”. Băsescu a atenţionat că fără aceste legi care vizează reformarea instituţiilor statului, România ar putea să nu mai primescă tranşele de împrumut de la FMI pe anul următor. Iar după decizia CCR, Emil Boc declara în 4 noiembrie 2009 că „prin această decizie, sunt îndeplinite încă două dintre angajamentele asumate de România faţăa de Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, angajamente importante la care Guvernul a lucrat toată vara, iar acum culege roadele muncii depuse”. Bravo, din nou!

Deci totul este perfect: politicienii au bifat încă un punct pe lista lucrurilor ce trebuie făcute pentru reformarea sistemului bugetar, relaţia cu FMI rămâne minunată deoarece guvernanţii au făcut ce trebuia, iar românii, cei mai puţini informaţi şi, din păcate, cei mai mulţi, vor crede că s-a făcut dreptate şi nimeni nu va mai putea cumula pensia cu salariul. Interesant este că nu s-a făcut aceeaşi publicitate şi excepţiilor prevăzute de lege.

Aceasta este democraţia propusă de politicieni români, fie ei de stânga, de centru sau de dreapta, democraţia privilegiilor, democraţia excepţiilor de la lege, democraţia descurcăreţilor, democraţia transparenţei opace sau democraţia minciunii.

Bravo, stimaţi politicieni! Ne-aţi prostit încă o dată.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: