Posturi de prim ajutor pentru sezonul estival 2009, achiziţionate în octombrie 2009, cu finanţare de la Ministerul Turismului

Posturi de prim ajutor

Posturi de prim ajutor

20 de posturi de prim ajutor pe plajă, pentru asigurarea asistenţei medicale de urgenţă în zona litorală Constanţa, în perioada sezonului estival 2009, au fost contractate de „judeţul Constanţa” prin procedura de „negociere accelerată”, sub pretextul că proiectul investiţional trebuia demarat anterior începutului sezonului estival 2009, însă contractul a fost atribuit abia la sfârşitul lui august, iar livrarea trebuia făcută până la finele lui octombrie. Pentru toate acestea Ministerul Turismului a plătit suma de aproximativ 520,000 EUR, fără TVA.

Vom vedea în 2010 aceste posturi de prim ajutor sau vom negocia accelerat pentru altele?

Pe site-ul e-licitatie.ro a fost postat pe 27 octombrie a.c. anunţul de atribuire numarul 70928/ 27.10.2009, autoritatea contractantă fiind judeţul Constanţa (sic!), denumirea contractului fiind „Posturi de prim ajutor pe plajă, pentru asigurarea asistenţei medicale de urgenţă în zona litorală Constanţa, în perioada sezonului estival 2009”. Conform acestui anunţ, contractul a fost atribuit pe data de 24.08.2009, având numărul 16908, firma câştigătoare fiind Sterimed Com S.R.L. din Bucureşti. Anunţul de participare asociat are numărul 78461/ 27.05.2009.

Din anunţul de participare aflăm mai multe informaţii despre cerinţele contractului, respectiv că acesta constă din achiziţionarea a 20 unităţi mobile dotate cu echipamentele medicale necesare acordării primului ajutor în caz de accidente pe plajă, cu o valoare estimată fără TVA de 520,000 EUR, tipul procedurii: negociere accelerată, criteriul de atribuire: oferta cea mai avantajoasă economic, iar durata contractului sau termenul pentru finalizare este de 60 zile începand de la data atribuirii contractului.

Dacă aşezăm datele despre care vorbim unele după celelalte obţinem: la sfârşitul lui mai a fost anunţată licitaţia, procedura fiind de negociere accelerată, însă atribuirea a fost făcută spre sfârşitul lui august (după 3 luni, deci, başca spre sfârşitul sezonului aproape) iar termenul de finalizare ar fi în cam pe acum … respectiv spre sfârşitul lui octombrie. Despre ce vorbim? Despre posturi de prim ajutor pe plajă, pentru asigurarea asistenţei medicale de urgenţă în zona litorală Constanţa, în perioada sezonului estival 2009.

Partea şi mai frumoasă o găsim în fişa de date a achiziţiei, aflată în documentaţia descriptivă pentru achiziţia publică şi anume: „finanţarea este asigurată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Turismului, cap. 87.01 „Alte acţiuni economice”, titlul „Transferuri între autorităţi ale administraţiei publice locale, în completarea surselor proprii ale acestora, pentru proiectele de investiţii în turism, în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 426 din 8 aprilie 2009”.

Tot în fişa de date a achiziţiei găsim şi motivaţia pentru alegerea procedurii de negociere accelerată, respectiv: „deschiderea sezonului estival, iar proiectul investitional nu se poate demara decat în extrasezon conform ordinului 51/2009 al ANRMAP coroborat cu art. 113 alin(2) si (3) din OUG 34/2006.”, recte proiectul investiţional trebuia demarat anterior începutului sezonului estival 2009. Toate acestea deşi soluţiile propuse de candidaţi trebuiau să fie construcţii uşoare, de minim 24 mp, cu posibilitate de amplasare cât mai rapidă, în specificaţiile tehnice detaliate fiind precizat că trebuie să permita unei echipe de 2 persoane să pună în funcţiune unitatea în 30 de minute, iar în criteriile de atribuire fiind acordate 5 puncte pentru posibilitatea de „amplasare uşoară fără a deranja activitatea turistică din sezon”. Deci, dacă cele 20 de posturi se instalau de către 2 oameni în 30 de minute (fiecare) şi nu deranjau activitatea turistică, singurul motiv pentru „negocierea accelerată” rămâne dorinţa de a avea posturile înainte de începerea sezonului. Apropos, în 2009, Ministerul turismului a anunţat că sezonul turistic estival va începe la 1 mai şi se va termina pe 30 septembrie a fiecărui an, potrivit prevederilor Hotărârii de Guvern din 10 iunie.

Cum ar fi trebuit să decurgă negocierea „accelerată”, care a durat 3 luni? În secţiunea IX, Atribuirea contractului, din documentaţia descriptivă, aflăm dintr-o notă că „avand în vedere că procedura este accelerată, selectarea candidaţilor pentru negociere … se va finaliza în cursul aceleiaşi zile în care se depun ofertele, respectiv 9 iunie 2009. Comunicările privind candidaţii selectaţi şi invitaţiile pentru procedura de negociere se vor transmite în aceeasi zi de 9 iunie 2009. Negocierile se vor derula cu fiecare candidat selectat în parte, începând cu data de 10 iunie 2009, ora 10,00.” Din anunţul de atribuire publicat pe 27.10.2009 reiese că au fost depuse oferte din partea a patru candidaţi. S-a negociat la sânge, probabil, din moment ce au fost necesare 3 luni pentru atribuirea contractului. Iar dacă mai luăm în considerare faptul că în aceeaşi secţiune IX, la aceeaşi notă, se precizează că „Autoritatea contractantă va derula negocieri până la identificarea şi stabilirea ofertei câştigătoare în termen de maxim 20 de zile de la data deschiderii ofertelor.”, descoperim că practic, pe 29 iunie 2009, am fi avut un câştigător – chiar dacă acesta trebuia să îşi îndeplinească obligaţiile contractuale în maxim 60 de zile, deci ajungeam în septembrie. Măcar beneficiarii mult lăudatului program „O săptămână la mare” ar fi putut profita de asistenţă medicală în sezonul estival 2009.

Acestea fiind datele … apar o serie de întrebări:

  1. De ce nu s-a respectat termenul de 20 de zile până la stabilirea ofertei câştigătoare şi dacă tot nu s-a respectat de ce s-a mai utilizat procedura de negociere accelerată?
  2. Trecând cele 60 de zile de la data atribuirii contractului, au fost livrate posturile de prim ajutor către CJC Constanţa? … putem să le vedem şi noi?
  3. La anul, nu e aşa, nu vom cumpăra altele, pentru sezonul estival 2010?
  4. Dacă posturile de prim ajutor au fost primite şi dacă în 2010 nu mai cumpărăm altele, promiteţi că pe plajă nu vor fi doar nişte corturi albe, cu un scaun de plastic şi o asistentă cu un tensiometru în ele, ci vom găsi 20 de astfel de posturi, dotate aşa cum scrie în specificaţiile tehnice detaliate?
  5. Dacă „negocierea accelerată” a durat 3 luni, contractul fiind atribuit în 24.08.2009, de ce au mai trecut 2 luni până când acordul de atribuire a fost afişat în sistemul electronic?
  6. Dacă, Doamne fereşte, posturile de prim ajutor pentru sezonul estival 2009 nu au fost livrate totuşi, unde s-au dus banii?
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: