România – locul unde nimic nu se schimbă

România – locul unde nimic nu se schimbă

România – locul unde nimic nu se schimbă

De 20 de ani trăim cu iluzia schimbării, sperăm că alungarea comunismului ne va aduce gradul de civilizaţie şi de decenţă visat de naivii care au ieşit în stradă în decembrie 1989. Şi ce constatăm?

Economia românească s-a stins încetişor, ultimele pâlpâiri fiindu-i înăbuşite de criza mondială, agricultura zace culcată pe pământul uscat de secetă, sistemele de irigaţii fiind de mult distruse. Turismul este promovat pe bani grei fără o strategie coerentă, fără a avea o infrastructură şi fără a se investi în sporirea accesibilităţii şi atractivităţii zonelor promovate. Litoralul românesc s-a transformat în ultimii ani în cartier de locuinţe, fără a se mai respecta nici o logică şi nici o estetică. Sistemul de sănătate se zbate din lipsă de fonduri, din lipsă de investiţii şi de motivare a cadrelor medicale. Sistemul de educaţie pare un titirez în mâna unor copii jucăuşi, bulversând atât profesorii – plătiţi necorespunzător, cât şi elevii – care nu mai ştiu de azi pe mâine ce sistem de studiu, promovare, examinare etc. vor avea de parcurs. Grădiniţe şi şcoli sunt prea puţine, nerenovate, cu efective reduse de cadre specializate, facultăţi sunt prea multe, producând pe bandă absolvenţi care apoi ori pleacă din ţară, ori nu lucrează în domeniul studiat, ori devin şomeri cu diplomă. Scandalurile legate de vânzarea/concesionarea resurselor naturale ale ţării, de utilizarea, importul, exportul şi transportarea energiei electrice, care fac ca utilizatorul final, respectiv, noi, poporul să avem nişte tarife imense. Porturile româneşti stagnează atât din cauza crizei, cât şi din cauza luptelor partinice care împiedică dezvoltarea unor proiecte doar pentru a nu da credit unei culori politice sau alteia.

Pe de altă parte constatăm că tot ce se întâmplă în această ţară, se întâmplă DOAR pe ecranele televizoarelor şi în ziare. Din ziare aflăm că s-au alocat fonduri (dacă am aduna ce e scris în ziare despre fondurile alocate pentru Constanţa de la începutul anului pentru diverse renovări, recondiţionări, refaceri şi alte re-uri, oraşul (şi chiar judeţul) ar trebui să arate ca un land din Norvegia), din ziare am aflat încă din 2004 că spitalul clinic judeţean de urgenţă intră în renovare capitală cam cu o lună înainte de fiecare campanie electorală, însă spitalul este acelaşi, cu aceleaşi saloane, cu aceleaşi mirosuri, cu aceiaşi pereţi, cu aceleaşi geamuri care nu se închid, cu aceleaşi lumini bolnave, cu aceleaşi lifturi care nu merg etc. Se discută despre creşteri sau scăderi de salarii, despre eliminări de sporuri, concedieri, restructurări, concedii fără plată impuse, deşi mai peste tot nu se întâmplă nimic. Se aruncă scenarii în mass-media pentru a se testa reacţia poporului şi apoi se iau măsuri absurde, fără noimă atât pentru guvernanţi, cât şi pentru cei vizaţi. Autostrăzile se construiesc (şi mai ales se inaugurează) la televizor, doar din nevoia ca un ministru „să se facă că munceşte”, dar nu avem cum circula pe ele pentru că de la greutatea panglicii tăiate, se surpă.

De 20 de ani totul se întâmplă doar pentru imagine, pentru voturi, pentru a-i denigra pe oponenţi, pentru a ieşi în faţă … Nimic nu se schimbă.

Reclame

One Response to România – locul unde nimic nu se schimbă

  1. andr3wx spune:

    În acest caz ce să mai spui de Republica Moldova. Noi cei care nici măcar nu am scăpat de comunism…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: