Imposibilitatea de a plăti salariile şi pensiile

Fără salarii şi pensii

Fără salarii şi pensii

„Putem fi în imposibilitatea de a plăti salariile şi pensiile” a spus preşedintele României, dacă „România nu reuşeşte să tragă cele 2 tranşe de la FMI şi de la UE” în lunile ce urmează şi dacă viitorul prim-ministru nu „e un om familiarizat cu instituţiile finciar-bancare”.

Politically correct, am putea spune, dacă am trăi în ţări vorbitoare de engleză. Sau în ţări cu o democraţie încetăţenită de sute de ani. Dar noi trăim în România, o ţară în care prima întrebare după ce am scăpat de comunism a fost „Ce ai făcut în ultimii cinci ani?”. Această întrebare i-aş pune-o domnului preşedinte acum, când afirmă că „Putem fi în imposibilitatea de a plăti salariile şi pensiile”, deşi de cinci ani este preşedintele-jucător al acestei ţări. Este aceasta o modalitate de a recunoaşte că nimic, dar absolut nimic nu merge în ţara aceasta? Este o confirmare a lipsei competenţei guvernului care tocmai a picat (cu tot cu componenta eliminată „strategic” cu puţin înainte de picajul (reuşit) orchestrat de parlamentarii ăia dornici de pensii mari care sug seva bugetului ţărişoarei) de a gestiona crizişoara care ar fi putut afecta ţara noastră subţirel, dar care se pare a izbit-o în plin, devenind totodată scuza ori pretextul oricărui neajuns, oricărei reduceri de personal, oricărei scăderi de salarii … şi iată, chiar imposibilităţii plăţii acestora.

Şi mă refer anume la salarii. Nu la pensii, pentru că la pensii cotizează toată lumea. Şi săracii (la propriu) pensionari, au oricum parte de cea mai mare păcăleală, atât cu „jocul” legilor pensiilor, cât şi cu REALITATEA pensiilor pe care le primesc după o viaţă de muncă. Un pensionar care a ieşit în 2004 la pensie are jumătate din pensia celui care a ieşit în 2009, la aceeaşi perioadă de timp muncită şi la aceleaşi salarii, grade etc. Asta e dreptate? Ce s-a făcut în ultimii 5 ani?

Dar să revenim la salarii, despre care discutăm. Avem bugetarii şi avem angajaţii la „patron”. Bugetarii au resimţit criza în funcţie de oraşul şi „bugetăreala” în care se află, recte militarii, care nu pot protesta – din plin, educaţia şi sănătatea, care deşi protestează nu sunt băgaţi în seamă – din plin, administraţia publică – la nivel de ameninţări cu reduceri drastice de personal, din locurile oricum vacante, dar pe care niciun dornic nu le ştia a exista. Patronii (cei mici), cu toată strategia şi cu tot „sprijinul” primite de la stat, au cam dat-o în bară anul acesta – forfetară, pentru solidaritatea cu bugetul, taxe şi impozite la greu, că doar de aia au dreptul să funcţioneze. Patronii (cei mai măricei) resimt stagnarea pieţei, lipsa cererii pentru produsele pe care (eventual) le mai produc, precum şi ajutoarele „date” de stat după nişte criterii absolut transparente – însă transparente DOAR guvernanţilor sau scepticilor adepţi ai teoriei conspiraţiei.

Vă întreb, cu scuzele de rigoare, de ce „putem fi în imposibilitatea de a plăti salariile şi pensiile”?

Reclame

One Response to Imposibilitatea de a plăti salariile şi pensiile

  1. Ozana spune:

    Dar se pune intrebarea de ce sunt in incapacitate de plata? Ca doar incaseaza luna de luna de la privat taxele si impozitele. Banii astia unde se duc? Ca noi ne facem datoria de cetateni si ii achitam la timp in fiecare luna? Sau poate fac eu altceva cu ei?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: