Străzi. Autostrăzi

Străzi. Autostrăzi.

Străzi. Autostrăzi.

E bine că avem autostrăzi, aş putea spune cele mai inaugurate autostrăzi. Cred că nu este kilometru de autostradă din România care să nu fi fost inaugurat cel puţin o dată de veselii noştri politicieni. Până la urmă îi înţeleg, ei aplică principiul omului care nu prea are cu ce se mândri şi atunci se laudă cu ce are şi de aceea taie panglici pentru fiecare bucăţică de autostradă, că dacă tot avem câţiva kilometri de autostradă măcar să ne lăudăm cu ei.

Nu contează că la noi, în România, un kilometru de autostradă costă dublu faţă de unul construit în alte ţări europene, nu contează că ne blocăm în fiecare muşuroi de furnici, în orice gaură de cârtiţă sau în semnătura unui fucţionar plecat pe Lună pentru câţiva ani.

În plus, după ce că facem doar cinci kilometri de autostradă pe an, este posibil ca aceasta să se intersecteze cu vreo reţea wireless proiectată greşit. Este evident că pentru remedierea situaţiei – reproiectare, organizare licitaţie, contestare a câştigătorului licitaţiei, reluarea procedurii etc.  – va fi nevoie de cel puţin un an.

O altă situaţie care se poate ivi este ca după trei ani de muncă susţinută şi vreo treizeci de kilometri construiţi să ne dăm seama că autostrada respectivă e prea îngustă pentru numărul de maşini care rulează pe ea. Dar, nu diperaţi, politicienii noştri vin cu o soluţie – să lăţim autostrada cu o bandă pe fiecare sens de mers, să fie loc pentru toată lumea.

Un alt scenariu posibil este şi acela în care muncitorii îşi suflecă mânecile de la salopetă, scuipă în palme, apucă târnăcoapele şi lopeţile, utilajele tremură nerăbdătoare să se înhame la construirea autostrăzii când, brusc, cineva realizează că nu s-au făcut exproprierile pentru pământurile pe care urmează să se construiască, iar lucrările nu pot începe.

După ce se rezolvă şi problema exproprierilor, apare pe frontul de lucru un melc sau o vacă sau poate chiar un roi de albine, moment în care iubitorii de melci sau vaci sau albine protestează şi , la fel de brusc cum nu au început, lucrările se opresc.

Dar, în final, mai vine o campanie electorală, se inaugurează şi ultimii trei kilometri de autostradă şi toată lumea e fericită. Trist este că după nici o lună de zile circulaţia este oprită pentru reparaţii la suprafaţa de rulare deoarece asfaltul folosit era pentru zona deşertică. Imediat politicienii vin repede pe şantier pentru a pune prima lingură de asfalt din lucrările de reparaţii.

În concluzie, din nefericire, nu vom avea niciodată un sistem de autostrăzi funcţional, dar, din fericire, nu avem nici trenuri.

De ce Doamne ne-ai dat o ţară atât de mare şi politicieni atât de mici?

De ce Doamne îi laşi pe unii să ne CĂŞUNEASCĂ, în timp ce alţii UMBRĂRESC la soare?

Reclame

3 Responses to Străzi. Autostrăzi

  1. inConstanţa spune:

    […] de melc al trenurilor, ar dori să aibă o metodă alternativă de a ajunge la mare. Căci pe autostradă va fi ambuteiaj (până la Cernavodă, căci de acolo nu mai e autostradă), trenurile se vor […]

  2. joures spune:

    cu ce fonduri sa mai faci acum autostrazi cand nu ai bani de pensii si de salarii la mishtouri toti sinteti buni da la treaba nici uni

  3. cititoare spune:

    excelent articol! o abordare care ar trebui sa ajunga si la politicienii nostri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: