De ce salariile bugetarilor „cresc” cu 83% până în 2020

Momeli electorale

Momeli electorale

Guvernul a hotărât să-şi asume răspunderea în faţa Parlamentului pentru legea privind salarizarea în sectorul bugetar cu toate că este vorba despre un act normativ deosebit de important, cu o aplicabilitate îndelungată, care poate constitui baza reorganizării sistemului bugetar. Acest proiect ar necesita o dezbatere serioasă la care să ia parte reprezentanţi din toate zonele sectorului bugetar, o dezbatere în care să fie luate în considerare argumentele tuturor părţilor, o dezbatere care să fie bazată pe o evaluare profesionistă a importanţei fiecărei componente a acestui sistem şi, în final, o dezbatere care să se încheie în Parlamentul României. În concluzie, o astfel de lege trebuie să fie aprobată de „organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării” care este Parlamentul (art.61 din Constituţia României), chiar dacă nici asta nu reprezintă o garanţie că actul normativ va fi pus în aplicare – vezi legea privind mărirea salariilor profesorilor aprobată cu unanimitate de voturi.

Dincolo de aspectele procedurale, legea prevede o creştere a veniturilor bugetarilor cu 56% până în 2015. Minunat! îţi vine să spui, doar că mai sunt două mici condiţii şi anume: existenţa resurselor bugetare necesare aplicării legii şi reducerea personalului bugetar cu 326.000 de oameni (nu înţeleg de ce nu 250.000, de ce nu 480.000 sau câţi anume din fiecare sector şi, sincer, cred că nici ei nu înţeleg). Minunaţilor! îţi vine din nou să strigi. De ce? Deoarece cunoscându-i pe politicienii noştri, mă aştept ca lucrurile să evoleze astfel:

  • Guvernul îşi va asuma răspunderea pentru această lege dintr-o singură raţiune – bifarea încă unui punct pe micuţa listă cu realizări, lucru care-i va ajuta, dacă rămânem la fel de naivi, în campania pentru alegerile prezidenţiale.
  • Mai departe, politicienii nu îşi fac probleme în privinţa aplicării legii deoarece ei sunt convinşi că până la alegerile din 2012 nu vor fi resurse disponibile date fiind slabele speranţe de ieşire din criză. Pot pune şi un pariu cum că în anul 2011 vor mări salariile bugetarilor cu 3% de la 1 octombrie, iar în anul  electoral 2012 cu 6-8% şi, în campania electorală, ne vor promite că până în anul 2020 vor mări salariile bugetarilor cu 83%, iar românii, creduli fiind, îi vor vota din nou.
  • Mai apoi, având în vederea competenţa şi dorinţa politicienilor noştri de a face ceva pentru România, situaţia nu se va schimba foarte mult, resursele bugetare vor fi în continuare insuficiente, iar salariile bugetarilor vor creşte până în 2015 cu maxim 15-20%.

În concluzie, legea privind salarizarea în sectorul bugetar va fi una făcută pe genunchi, probabil inechitabilă, aprobată pompieristic, cu o paternitate incertă, care nu va fi pusă în aplicare decât parţial şi mult după 2015.

Reclame

One Response to De ce salariile bugetarilor „cresc” cu 83% până în 2020

  1. Florin spune:

    Buna poza.. De promisiuni suntem satui. E o lege cu marirea salariilor profesorilor cu 50 si ceva % , lege votata si care nu se aplica.In ce dracu sa mai crezi in tara asta ? Sa crezi doar ca vei reusi sa pleci odata si odata !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: