32. 322. Anticriza e cu noi!

Cele 32 de măsuri anticriză convenite (frumos termen) de coaliţia de guvernare ar fi frumoase, ar fi utile, ar fi poate fezabile dacă nu ar fi atât de abstracte. Aceste măsuri seamănă prea mult cu toate strategiile pe care guvernele care s-au perindat în decursul a 20 de ani la cârma ţării le-au elaborat – în termeni pompoşi, enumerând o serie de linii de acţiune, o serie de obiective, fără a mai intra şi în detalii, fără a ajunge măcar la tehnicile şi tacticile necesare pentru a le pune în practică. Şi nu spun că o strategie ar trebui să ajungă până la estimarea ultimului bănuţ sau până la stabilirea organigramei celei mai mici structuri care să contribuie la implementare, ci spun că aceste strategii au rămas documente de „postat pe site-ul instituţiei” şi nu documente de lucru, că fiecare lucru pomenit acolo, acolo a rămas, iar în practică, acţiunile au fost haotice şi doar cu greu au putut fi „încadrate” în aşa zisele strategii.

A spune „scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri, pentru susţinerea acestora pentru plata datoriilor şi investiţii” nu este egal cu a spune „scăderea cotei unice de impozitare la 10%” sau „reducerea TVA la 15%” sau „reduceri de 3% pentru plata la termen sau anticipată a impozitelor”. De la 1 septembrie, deci în mai puţin de o lună, se va aplica ce? De exemplu măsura „dezvoltarea unui proiect naţional de investiţii de mediu şi irigaţii, inclusiv electrificare, măsuri legate de dezvoltarea rurală şi continuarea programului 322 din fonduri europene” se poate aplica de la 1 septembrie, credeţi, sau presupune trecerea a încă 2-3 ani până când se demarează elaborarea proiectului – şi nu spun implementarea …

Preşedintele Băsescu a spus cândva „Trei-doi-doi va deveni un număr rău pentru România.” Avem 32 de măsuri anticriză convenite. Vom vedea după 1 septembrie câte dintre acestea vor fi cu adevărat implementate. Poate trei sau „doi”.

Reclame

One Response to 32. 322. Anticriza e cu noi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: