3 întrebări legate de grădinile de vară din Constanţa şi Mamaia

Teatrul de Vară Soveja

Teatrul de Vară Soveja

Teatrul de Vară Soveja, din parcul Tăbăcarie, înfiinţat în vara anului 1983, nu a mai fost utilizat pentru spectacole începând din 2002, în ultimii ani zăcând în umbra nou înalţatului mall care a distrus o mare parte din parc. Conform legii, teatrul de vară aparţine de Consiliul Judeţean Constanţa, prin Direcţia de Cultură şi deşi a fost locul unde s-au desfăşurat festivaluri naţionale, spectacole ale teatrelor locale sau venite în turnee, spectacole de revistă, concerte, manifestări extrem de apreciate şi de importante pentru viaţa culturală a oraşului şi în special pentru constănţeni, devenise o scenă părăsită, plină de gunoaie, materiale de construcţii abandonate, buruieni care au împânzit scaunele, aleile de acces şi scena. Lipsa de interes pentru utilizarea acestei locaţii a fost cu atât mai de neînteles cu cât teatrul de vară a constituit ani de-a rândul o sursă de venit pentru bugetul Consiliului Judeţean. În anul de graţie 2009, în plină criză, iată că autorităţile locale s-au hotărât să renoveze teatrul de vară (cam spre sfârşitul verii, aş zice) şi să îl pună la dispoziţie organizatorilor festivalului de la Mamaia, după ce cu un an înainte îl umiliseră pe Aurel Manolache, cel care la inaugurarea din 1983 era directorul Teatrului de revistă „Fantasio”, refuzându-i solicitarea de a utiliza teatrul de vară pentru festivalul „Mamaia copiilor”, precum şi finanţarea pentru acest eveniment. În acelaşi an, grădina de vară Albatros, din Mamaia – singurul cinematograf în aer liber rămas pe litoral, a fost transformat în club de fiţe. Fără a lua în seamă articolele apărute prin presă, legate de apartenenţa firmei care a efectuat lucrările de renovare, prieteniile şi interesele, sumele utilizate, nu se poate să nu ne punem câteva întrebări:

  1. Ce a determinat decizia (atât de tărzie) ca într-un an de criză să se efectueze renovarea teatrului şi de ce acest demers nu a fost făcut în ultimii 7 ani?
  2. De ce a fost permisă transformarea grădinii de vară din Mamaia în club?
  3. Dacă pentru reabilitarea acestui teatru de vară a fost suficientă perioada 3 iulie – când a fost deschiderea ofertelor în cadrul licitaţiei pentru atribuirea contractului privind reabilitarea şi modernizarea Teatrului de Vară Soveja şi 17 august – momentul începerii festivalului de la Mamaia, de ce nu sunt renovate (mai din primăvară, aşa, ca să se bucure turiştii de ele) şi Grădina de vară din Mamaia, şi cinematograful Republica, şi de ce nu, fosta grădină de vară Albatros, după ce un an câţiva fiţoşi şi-au satisfăcut orgoliile afişându-se în clubul actual?

PS: Nu am mai pomenit de grădina de vară din centrul Constanţei care de câţiva ani a devenit patinoar iarna (şi acest lucru nu ar deranja) şi orice altceva vara … Întrebarea rămâne. DE CE?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: