Geamia Hunkiar în umbra intereselor

Moscheea Hunclar

Geamia Hunkiar, Constanţa

Geamia Hunkiar, simbol istoric al oraşului Constanţa, împlineşte în acest an 140 de ani de la darea sa în folosinţă.  ctitorită de sultanul Abdülâziz (1861-1876) şi datã în folosinţã în anul 1869, este poziţionatã în zona centralã a vechiului oraş Constanţa. Mai este cunoscutã şi sub numele de Aziziye. Construcţia este facutã din piatrã cioplitã de meşterii pietrari turci, iar zidurile au o grosime de 85cm. Arhitectura corpului geamiei este una simplã în stil otoman cu învelitoare din olanã în patru ape.

În 2008, în vecinătatea geamiei Hunchiar, a fost demarat un proiect de construire a unei clădiri, nerespectându-se, condiţiile pe care ar trebui să le impună instituţiile abilitate în cazul unor monumente istorice de categoria A. Proprietarul terenului învecinat geamiei a obţinut din partea Ministerului Culturii un aviz prin care se specifică faptul că distanţa dintre geamie şi viitoarea clădire trebuie să fie de 3 metri. Parlamentarul Amet Aledin preciza într-o declaraţie politică din 2008: „O altă aprobare, de data aceasta din zona Direcţiei Judeţene Constanţa pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, micşorează distanţa de la 3 m la 1 m şi 20 de cm, punându-se în pericol, în cazul în care se respectă prevederea, însăşi structura de rezistenţă a monumentului istoric. Mai mult, în urma oricărei verificări, se poate constata că nu se păstrează nici această distanţă.”

În februarie 2009, deputatul Amet Aledin a revenit cu o interpelare adresată Ministerului Culturii, în aceeaşi problemă, la care a obţinut un răspuns care mai mult recapitulează faptele deja cunoscute de către petenţi, în loc de a oferi o soluţie aplicabilă.

Tribunalul Constanţa a emis pe data de 15 iulie o hotărâre prin care autorizaţiile de construcţie pentru imobilul ridicat în imediata apropiere a Geamiei Hunkiar sunt suspendate, decizie care deşi nu a fost definitivă şi irevocabilă, a fost executorie. Practic, autorizaţiile au fost doar suspendate, nu anulate. Procesul va continua, părţile declarând că pe 22 septembrie va urma judecarea pe fond a cauzei.

Reclame

2 Responses to Geamia Hunkiar în umbra intereselor

  1. Case de lemn spune:

    Si eu vreau sa imi construiesc o casa de lemn si acum ma documentez peste tot despre ele.

  2. […] trecut, geamia Hunkiar a împlinit în 2009 140 de ani de la darea sa în folosinţă, fiind ctitorită de sultanul […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: